Együtt-PM: Orbán Viktor tovább szűkítené a hozzáférést a felsőoktatáshoz

Az Együtt-PM választási szövetség szerint Orbán Viktor pénteki nyilatkozata azt bizonyítja, hogy a választások után, ha megalakulhat a harmadik Orbán-kormány is, tovább fogják szűkíteni a hozzáférést a felsőoktatáshoz.

 

 

Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő (Együtt-PM) és Erőss Gábor, a választási szövetség oktatási szakpolitikusa az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, hogy ez lesz a 2014-es választások egyik fő tétje.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, hogy a felsőoktatásban jelenleg érvényes 240 pontos minimumponthatár “egy közepes dolog”, márpedig közpénzből egyetemen taníttatni középszerű teljesítményre képes fiatalokat nem érdemes – fogalmazott, hangsúlyozva ugyanakkor: nincs ellene, hogy a közepes képességűek is tanuljanak, de nem egyetemen, hanem egy másfajta képzésben.

A politikusok úgy fogalmaznak: már idén is csak a jelentkezők tíz százaléka jutott be államilag finanszírozott képzésre a népszerűbb szakokon. Kimaradtak a hátrányos helyzetűek, de a középosztály is, a műszaki-természettudományos képzésekre viszont alig akadt jelentkező.

Szerinte a kormány Orbán Viktor “ostoba rögeszméinek” a foglya: miközben világszerte azok a gazdag és sikeres nemzetek, ahol sok a “kiművelt emberfő”, a Fidesz a munkanélküliséget jelentő szakképzésbe és külföldre “száműzné” a tanulni vágyó fiatalokat. A felsőoktatásba most felvett diákok jórészét pedig a miniszterelnök “középszerű teljesítményűnek” nevezte – írták közleményükben az Együtt-PM politikusai.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.