A Külügyminisztérium konzuli ügyként tekint a magyar szurkolókat ért szerbiai atrocitásokra

A Külügyminisztérium konzuli ügyként kezeli, hogy a Budapest Honvéd labdarúgócsapatot Újvidékre, a Vojvodina elleni múlt csütörtöki Európa Liga-mérkőzésre elkísérő szurkolókat atrocitások érték – mondta a tárca sajtófőosztályának vezetője hétfőn az MTI-nek.

 

 

Kaleta Gábor kifejtette: a Külügyminisztérium kérelem esetén megtesz minden, a konzuli védelemről szóló törvény szerinti intézkedést.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője az ügyben hétfőn tartott sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy sem a klub, sem a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), sem pedig a Külügyminisztérium nem szólalt meg az ügyben, és nem kért magyarázatot a szerb hatóságoktól.

A Budapest Honvéd levélben kérte Szerbia budapesti nagykövetét, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben. Az egyesület honlapján is közölt levélben Gács Pál, a kispesti klub ügyvezetője arról tájékoztatta Rade Drobac nagykövetet, hogy a csapatot csaknem ötszázan kísérték el a találkozóra, az utat a szurkolók maguk szervezték. A röszkei határon több órán át várakoztatták a drukkereket, akiktől elvették a buszon hagyott ételeiket, italaikat, fényképezőgépeket és egyéb személyes tárgyakat is, és ezek mostanáig nem kerültek vissza hozzájuk. Az újvidéki stadionig vezető úton nem állhattak meg.

A Honvéd ügyvezetője kitért arra is, hogy csak George F. Hemingway klubtulajdonos és az európai szövetség (UEFA) delegáltja közbenjárására kaptak vizet a vendégszurkolók. Hazafelé a szerb határon újabb másfél-két óra tüzetes átvizsgálás várt az utazókra.

Gács Pál arra kérte a nagykövetet, kezdeményezzen vizsgálatot Szerbiában, hogy “kik a felelősök ezekért az elfogadhatatlan és a két ország barátságát megrontó eseményekért”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.