Külföldi sajtó – Budapest egy újabb nemzetközi szervezetet sért meg

A Spiegel Online német hírportál és a Neue Zürcher Zeitung című svájci újság is beszámolót közölt kedden arról, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kezdeményezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodájának bezárását.

 

 

A Vita a gazdaságpolitika irányáról – Magyarország ki akarja dobni az IMF-et című cikkében a Spiegel Online kiemelte: Matolcsy György kezdeményezése azt jelzi, hogy tovább mérgesedik Magyarország és az IMF vitája.

A felek között a hangulat soha nem volt igazán jó, most pedig újabb mélypontot ért el, pedig Magyarország az IMF-nek köszönheti, hogy megmenekült az államháztartás összeomlásától – olvasható a cikkben.

Amióta Orbán Viktor 2010-ben hatalomra került “csak a baj van a nemzetközi intézményekkel” – jegyezték meg, hozzátéve, hogy “az új alkotmány és számos törvény korlátozza a demokráciát, az alkotmánybíróság jogkörét, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a sajtó szabadságát”.
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/ungarn-will-iwf-des-landes-verweisen-a-911213.html

A Neue Zürcher Zeitung című, liberális konzervatív irányultságú svájci napilap tudósítója, Meret Baumann úgy látja, hogy szükségtelen inzultus és elgondolkodtató jelzés az IMF-nek küldött levél, amelyben a budapesti képviseleti iroda bezárását kezdeményezte a nemzeti bank elnöke.

“Budapest ezzel az Európai Unióval való vitája után egy újabb nemzetközi szervezetet sért meg” – írta. Ezen túlmenően a szerző szerint Matolcsy György a levéllel tápot ad azoknak az aggodalmaknak, melyek szerint “Orbán választási kampányának szekértolója” lesz, és nem találta meg független jegybankelnöki szerepét.

Levele a belföldi, állítólag a washingtoni járomtól megszabadított közvéleményhez szól, nem Christine Lagarde-hoz – írta az NZZ.
http://www.nzz.ch/aktuell/wirtschaft/reflexe/ein-unnoetiger-affront-1.18117282

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.