Financial Times-cikkek a Tavares-jelentésről és a magyar gazdaságról

A Tavares-jelentés nyomán tervezett EU-lépésekről és a magyar gazdaságról közöl írásokat a Financial Times.

 

 

A londoni gazdasági napilap pénteki kiadásában azt írta, értesülései szerint Brüsszel olyan mechanizmus kidolgozását fontolgatja, amely biztosítaná, hogy az EU-tagállamok tartsák magukat a demokrácia és a törvényesség szabályaihoz, elkerülendő a Magyarországon és Romániában is tapasztalt visszalépések megismétlődését.

A lap szerint e terv előzménye a Magyarországot a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének leépítésével vádoló Tavares-jelentés elfogadása.

A Financial Times megszólaltatja Rui Tavarest, a jelentés szerzőjét, aki kijelentette: mindenki nagyon is tudatában van annak, hogy az EU alapjogi és törvényességi válság felé tarthat, ami potenciálisan igen komoly problémákat okozhat, különös tekintettel arra, hogy mindez megtetézi az euróövezeti válságot, a gazdasági és szociális válságot.

Tavares szerint az EU jelenleg nincs eléggé felszerelkezve ahhoz, hogy alapelveinek és értékeinek sérelmeit kezelni tudja.
http://www.ft.com/cms/s/0/3901b64c-ea12-11e2-913c-00144feabdc0.html#axzz2Yk4rte2O

A Financial Times felzárkózó térségi blogrovatában (beyondbrics) Kester Eddy budapesti tudósító arról ír, hogy bár Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar gazdaság felmutathat egy-két dolgot a világnak, nem utolsósorban a GDP-érték 3 százaléka alá csökkentett költségvetési hiányt és a mélységi rekordon járó inflációt, más kérdés azonban, hogy ezek az eredmények fenntarthatók-e.

Kormányilletékesek mindenesetre “a sztori e pozitív elemeit ismételgetik”, és úgy tűnik, hogy a piac ezeket el is hiszi. Elemzői vélemények szerint azonban ha a globális környezet megváltozik, attól a forint rendkívüli mértékben sebezhető lenne.
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/07/11/hungarys-economy-looking-good/#axzz2YodZce4o

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.