Világelsők – Már 120 éve a vízilovakkal vannak…

Már 120 éve a vízilovakkal vannak… Mármint a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai, akiknek köszönhetően 1893 óta folyamatosan él ez a nagyméretű, Afrikában honos, növényevő emlősfaj a kertben. Ezzel ebben a tekintetben világelsők vagyunk,  soha sehol nem sikerült ez egyetlen más állatkertnek sem. A világelsőség mai „letéteményesei” két tehén, Tücsök és Jusztina, anya és lánya.

 

Ha már a rekordoknál tartunk, a Budapesti Állatkert az ország leglátogatottabb kulturális létesítménye. Mint azt Hanga Zoltán, a ZOO Év szóvivője díjjal is kitüntetett kommunikátora elmondta, tavaly több mint egymillió látogatója volt az intézménynek, amivel toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből.  Feladatai sokrétűek:  egyszerre rekreációs  és közművelődési  intézmény, környezetvédelmi és kutatási tevékenység színhelye.

Magyarország legnépszerűbb látványossága, ahol minden csoda 365 napig tart! Ugyanis az Állatkert az év minden napján nyitva áll a látogatók előtt. S a csoda nyáron még fokozódik: Zenés Állatkerti Esték címmel augusztus 21-ig minden szerdán este koncertek szórakoztatják a természet és a zene szerelmeseit.

Az intézmény gazdálkodása stabil, kategóriájukban igen jónak mondható, hogy évi kétmilliárdos fenntartási költségük közel háromnegyedét saját maguk teremtik elő.  A 2500 forintos belépőkből ennek csak egy töredéke származik, mégis számtalan kedvezménnyel igyekeznek megkönnyíteni a bejutást. A Kis Vidámpark területén állatsimogató létesült, melybe díjtalan a belépés. Filozófiájuk az is, hogy a bejutás után már ne kelljen újabb „sarcot” fizetni a vendégnek, tehát kerítésen belül már minden látnivaló ingyenes.

Nem is oly sokára, 2016-ban ünnepli fennállásának másfélszázados jubileumát. Sok-sok terve van az Állatkertnek az évforduló méltó megünneplésére, amihez nagyban hozzájárulhat az is, hogy szeptember 30-a után birtokba vehetik a megszűnő Vidámpark 6.5 hektáros területét. Ha azt nézzük, hogy jelenleg 11 hektáron szűkölködnek, látható, ez igancsak „tágítja” lehetőségeiket.

Amivel most is jól sáfárkodnak. Bizonyíték erre az a sokféle, ritka állat, amely tavaly és az idén szaporodott.  Köszönhetően az itteni lelkiismeretes gondozásnak. Közülük még mindig a legnagyobb sztár az öthónapos, már 170 kilós elefántbébi, Asha, aki játékos mutatványaival igen jól elszórakoztatja a látogatókat.

Kedvcsinálónak tekintse meg a képgalériát:

[Nincs ilyen galéria]

 

(Budaörsi Infó, Kép és szöveg: Mag László)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.