Pest megyében 241 embert telepítettek ki az árvíz miatt

Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője csütörtök reggel.

 

 

Spitz Alexandra elmondta: a Duna áradása miatt Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni.

Hozzátette: az érdi kirendeltség illetékességi területén 2, a vácin 18 településen folytatnak árvízi védekezést: Vác, Zebegény, Sződliget, Szob, Verőce, Nagymaros, Kismaros, Budakalász, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád, illetve Százhalombatta és Szigetszentmiklós területén.

Dunakeszin 75 ember vesz részt a védekezésben, a vízügyi szakemberek irányításával folyamatosan építenek ki a 2-es út Dunakeszitől délre eső szakaszán egy több mint 600 méter hosszú nyúlgátat. Éjjel 20 ezer homokzsákot szállítottak a helyszínre, a munka éjszaka is félpályás útzár és rendőri biztosítás mellett zajlott.

A 2-es út Dunakeszitől délre fekvő részén az árvízi védekezés miatt félpályás útlezárás van, a főváros felé tartókat a rendőrség eltereli – tette hozzá a szóvivő.

Tökölön az ártéren élőket és az ott gazdálkodókat a városi honlapon keresztül is tájékoztatják, és folyamatosan zajlik az értékek biztonságba helyezése.

Kisoroszinál, Szentendrén, Nagymaroson, Visegrádon és Budakalászon szintén éjszaka is védekeztek. A munkába négy mentőcsoport is bekapcsolódik Kisoroszinál, Szentendrén, Nagymaroson és Visegrádon – tette hozzá Spitz Alexandra.

 

Vízügy: tetőzés előtt készen lesznek a gátak a Duna felső szakaszán

Még a dunai árvíz tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda este.

Az este hat órai adatokból készült tájékoztatóban az áll: Nagybajcsnál várhatóan szombat reggel éri el a csúcsmagasságot a víztömeg, ekkor 890 és 910 centiméter közötti szint várható. (Ez 15-35 centiméterrel magasabb a korábban mért legmagasabb értéknél.)

A szakemberek a folyó visszaduzzasztó hatása miatt Győrnél 830-850 centis maximális szintet várnak szombat estére; a városi védművek 890 centis vízmagasságig védik meg a megyeszékhelyet.

A védelmi kiépítés minden esetben a megfelelő magasságú biztonsági szintre történik. A vízügyi szakemberek figyelembe vették az árhullám várható tartósságát is, ezért Mecsérnél és Dunaszentpálnál a biztonsági szintet tovább növelték. Ásványrárónál a töltésmagasítási és kiegészítő munkákat holnap fejezik be – írták.

Tájékoztatásuk szerint Komáromban szombaton éjfélkor, várhatóan 820-840 centiméteres szinten tetőzik az ár. Itt és Dunaalmásnál csütörtökön befejezik a töltés megerősítését és magasítását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.