Amnesty International: fontos lehetőség az ET-megfigyelési eljárás Magyarország számára

Az Amnesty International (AI) szerint a ET-megfigyelési eljárás fontos lehetőség arra, hogy Magyarország megerősítse elkötelezettségét az emberi jogi alapértékek iránt.

 

 

Az Európa Tanács (ET) monitoring bizottsága szerdán 21:20 arányban szavazta meg a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot. A megfigyelési eljárást olyan ET-tagország ellen indíthatják, ahol kétely merült fel a demokrácia, a jogállamiság, illetve az emberi jogok maradéktalan érvényesülésével kapcsolatban.

Az Amnesty International pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az eljárás jó esélyt adhat Magyarországnak, hogy javítson emberi jogi teljesítményén és bebizonyítsa, hogy kiáll az európai értékek és az egyetemes alapjogok mellett. Hozzátették: a kormánynak a családra vonatkozó túl szűk definícióját, és az utcai életre kényszerülő emberek kriminalizálásának lehetőségét kell megváltoztatnia, valamint el kell törölnie a véleménynyilvánítás, a gyülekezési jog aránytalan és szükségtelen korlátozásra lehetőséget adó passzust.

Az AI fontosnak tartja azt is, hogy a nemzetközi és európai jogi kötelezettségek figyelembevételével változtassák meg az alaptörvényen és annak negyedik módosításán alapuló jogszabályokat, törvénytervezeteket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.