Az MSZP is aláírásgyűjtésbe kezdett Budaörsön – Egymásnak is aláírtak a két párt aktivistái

(Budaörs – 2013. április 20., Budaörsi Infó) Budaörsön a CBA előtti téren az MSZP aktivistái információs pulttal és aláírásgyűjtő ívekkel ellátva települtek ki április 19-én. Néhány méterre tőlük a Fidesz standjánál  szintén folyt az aláírásgyűjtés (a Fidesz rezsicsökkentést támogató aláírásgyűjtéséről szintén beszámoltunk, itt olvashatnak róla bővebben).

 

 

Mi azt mondjuk, hogy a lakossági terhek leginkább igazságos módja az lenne, ha az alapvető élelmiszerek ára csökkenne. Ez kizárólag a kormányon múlik, hiszen parlamenti döntéssel bármikor lejjebb lehetne vinni az ÁFA mértékét. Ezért javasoljuk, hogy jelentősen, 27%-ról 5%-ra csökkenjen az alapvető élelmszerekre rakódó forgalmi adó mértéke. Ennek következtében azok az áruféleségek – például kenyér, burgonya, húsfélék, tejtermékek -, amelyek az alacsony jövedelmű családok kiadásainak a zömét jelentik, nem kevesebb, mint 22%-kal kerülnének kevesebbe” – nyilatkozta a Budaörsi Infónak pénteken délután az MSZP Budaörsi Szervezetének elnöke, Laczik Zoltán.

Arra a kérdésünkre, hogy az MSZP támogatja-e a Fidesz rezsicsökkentési akcióját, Laczik Zoltán egyértélmű igennel felelt. Mint mondta, odaállnak minden  kezdeményezés mellé, ami enyhít a magyar családokat nyomasztó terheken. Más kérdés, hogy az Orbán-kormány rezsicsökkentését szociálisan igazságtalannak tartják, mert szerintük az megint a tehetősebb családoknak kedvez, hiszen több kedvezményhez jut az, akinek magasabb a rezsiköltsége. “Vagyis – magyarázta az MSZP helyi elnöke -, aki 15 ezer forintos rezsit fizet be a sárga csekken – amely befizetést ráadásul meg is adóztatja a kormány -, az mindössze 1500 forint kedezményt kap. Annak viszont, aki gázzal fűti a kerti úszómedencéjét, és energiaszámlája 150-200 ezer forintra rúg, annak több tízezer forintot juttat vissza a zsebébe az Orbán-kormány.” Ezért tartják a szocialisták igazságosabbnak a maguk áfacsökkentési kezdeményezését, hiszen szerintük az a kisjövedelműeket juttatná “levegővételhez”.

Mindez azonban pénteken nem akadályozta meg az MSZP akcióján jelen lévő dr. Szabóné Müller Tímea választókerületi felelőst abban, hogy átsétáljon a Fidesz pultjához, és aláírja a konkurens párt adatlapját. Viszonzásul a fideszesek is aláírták az MSZP aláírásgyűjtő ívét, így a két nagy párt péntek délutáni akciója nagyon békésen zajlott egymás mellett.

Mint Laczik Zoltán elmondta, az MSZP folytatja az akciót. Legközelebb május 1-jén, a  hagyományos Majálison (az árok utcai Szabadidő Parkban) gyűjtenek aláírásokat, ahol egyébként délelőtt 10 órától estig gyakorlatilag folyamatosan különféle szórakoztató programok zajlanak. Utána pedig, május hónapban, péntek délutánonként Budaörs különböző forgalmas pontjain jelennek meg aláírásgyűjtő pultjukkal a budaörsi MSZP-sek.

Laczik Zoltánnak elmondtuk, hogy a Fidesz-KDNP képviselőit az április 18-ai sajtótájékoztatójukon a rezsicsökkentést támogató aláírásgyűjtési kampányuk mellett több más, budaörsieket érintő aktuális témákról is kérdeztük. A fideszes képviselők másként látják és magyarázzák az MSZP érveit a rezsicsökkentésről, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő például az MSZP fent említett ellenvetéseit konkrét magyarázattal cáfolva érvelt az egységes rezsicsökkentés mellett. Az MSZP helyi vezetője, önkormányzati képviselő megígérte, hogy mindezekre egy későbbi beszélgetéskor visszatérünk.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.