Budaörs – A Fidesz aláírásgyűjtéséről és egyéb aktuális témákról

(Budaörs – 2013. április 20., Budaörsi Infó)  A budaörsi Fidesz és KDNP is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, mely szerint egy meghozott döntés alátámasztását utólagos aláírásgyűjtéssel kívánják “népügyileg” is megerősíteni, merthogy az Európai Unió megint kételkedik, a baloldal meg szüntelenül viaskodik, hol belső berkekben, hol pedig a Fidesznek támadva.

 

 

 

Hogy kinek van megint igaza, azt persze a nézőpontok tarkasága teszi ismételten átláthatatlanná, de néhány megnyilatkozás kapcsán némi rálátást mi is kaphatunk a kérdésre, hogy miért is kell egy már megszavazott döntésre aláírást gyűjteni.

A Fidesz budaörsi oldalán olvashatjuk, hogy “Jól tudjuk, hogy ennek az ügynek sok ellenzője van, a multinacionális szolgáltató vállalatok között, a külföldi tulajdonosi-pénzügyi körökben… Bírósági eljárásokkal, európai, sőt Európán túlmutató hatalmi befolyásolással próbálják ellehetetleníteni a Kormányzat döntését, mellyel a magyar családok helyzetén kíván segíteni. Közös fellépésünkkel, aláírásunkkal nem a politika, nem a Fidesz, hanem saját érdekünk mellett állunk ki.”

2013. április 18-án 16 órakor hívta össze a budaörsi Fidesz-KDNP a CBA előtti járdaszélre a sajtótájékoztatót, ahol a sajtósokon kívül csak néhány érdeklődőt lehetett látni. Az egybegyűlteket, illetve a sajtó munkatársait Török Czene István fideszes alpolgármester köszöntötte, majd Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő is rövid beszédet mondott. Török Czene István felhívta a figyelmet arra, hogy a Polgárok Háza udvarán található Fidesz-faházban hétfőn, szerdán és pénteken 14 és 17 óra között fogadják az aláírni szándékozókat. Köszöntőjében kifejtette továbbá, hogy: “Számomra is meglepetés volt, hogy milyen örömmel fogadták a budaörsiek, és milyen sok jelentkező volt. Talán indokolja ezt az a cél, ami mindannyiunk számára világos – és nem is pártkötődés kérdése –, hogy a rezsicsökkentés ügyében elindított kormányzati döntés egy nagyon fontos dolog. Bízom benne, hogy a május végéig tartó határidőre nagyon sok aláírást fogunk összegyűjteni itt, Budaörsön. Teljes szívvel és mellszéllességgel beállunk az akció mögé.”

Csenger-Zalán Zsolt köszöntőjében kiemelte, hogy “túl vagyunk a rezsicsökkentésen, már döntött róla a Parlament. Mire is gyűjtjük az aláírást? Nos, aki tegnapi nézte az adást a televízióban az Európai Unió vitanapjáról, az pontosan tisztában lehet azzal, hogy miről is van szó, miért éri támadás Magyarországot. Ott kiderült, hogy a legkülönbözőbb dolgokról, hogy a család miből áll össze az alkotmánymódosítással kapcsolatban, olyan kérdéseket fogalmaztak meg, ami teljesen nyilvánvaló, hogy csupa látszatprobléma. Az igazi probléma az éppen a rezsicsökkentés, éppen a bankok megadóztatása, éppen a multikra kivetett nagyobb adók; ha úgy tetszik, akkor a közteher-viselés. Amiért az aláírásokra szükség van, senkinek ne legyen illúziója, nem fognak ezek a támadások megszűnni, hogyha a kitűzött másfél millió aláírást le tudjuk tenni, hogy Magyarország nem hagyja magát, annak igenis súlya van, még az Európai Unióban is. Ezért mindenkit arra kérek, hogy saját közös érdekünkben, az ország, az itt élők érdekében mutassuk meg, hogy Magyarország nem hagyja magát, akármilyen támadás éri, és megvédjük közösen a rezsicsökkentést, megvédjük azt a pályát, amit – ha nehezen is, de – az ország egyre jobban teljesít.”

A köszöntők után bárki aláírhatta a rezsicsökkentés támogatói lapját, bár a sajtótájékoztatón több volt a sajtós és a politikus, mint a civil érdeklődő; így a papiroson is csak néhány név szerepelt.

 

 

Csenger-Zalán Zsolt: A járási rendszer Budaörsön mindenféle vitákat vált ki, de ettől függetlenül ez egy jó dolog

 

Szerkesztőségünk Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőt arról kérdezte, hogy mennyiben igaz az a kritika, hogy a rezsicsökkentés elsősorban azokon segít, akiknek egyébként is vastag a pénztárcája. A képviselő a következőket válaszolta kérdésünkre: “A baloldalról iszonyú sok kritika érte a rezsicsökkentést, az egyik az volt, hogy abszolút fölösleges; a másik, hogy tönkremennek a szegény szolgáltatók, utána jött ez, amit Ön is mondott, majd aztán egy olyan variáció jött, hogy ez jó, csak még nagyobb kéne. Most jó lenne, hogyha a szocialisták eldöntenék már végre, hogy mi is az ő álláspontjuk. Hozzáteszem, hogy ez minket ilyen szempontból most kevésbé érdekel, minket az érdekel, hogy mi az emberek véleménye. Mi az ő álláspontjuk? Azt hiszem, azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez osztatlan támogatásnak és osztatlan sikernek örvend. Lehetne azt mondani mindenre, hogy ez egy ilyen egyszerű dolog, mert mindig népszerű az ilyesmi; egyet nem szabad elfelejtenünk, hogy nem relatíve, hanem abszolút értelemben Magyarországon ezek a rezsiköltségek hihetetlenül magasak. Magasabbak, mint az Európai Unió többi országában, úgyhogy ezt nem lehetett hagyni, és ezért Magyarország nem hagyja magát.”

Ezzel a válasszal még nem kaptunk valódi választ a kérdésünkre, így megismételtük azt: Akkor igaz az, hogy akinek vastagabb a pénztárcája és több vizet használ, az többet is spórol? Válaszolt:  “Ez kétségtelen, de mondjuk ki használ több vizet? A legegyszerűbb történet az, amit a szocialisták szeretnek mondani, hogy akiknek nagy medencéje van, kétségtelen. Hány embernek van medencéje? Borzasztó kevésnek. Viszont hány nagycsaládos van, aki sok vizet használ? Hány nagycsaládos van, akik sok gázt használnak?  Vagy beteg emberek, vagy idős emberek, ahol fűteni kell, mert muszáj, nem lehetnek hideg vagy hűvösebb lakásban. Világítani csak kell, a gyerekeknek tanulni kell, tehát ez egy nagyon gyenge érvelés. Én azt gondolom, hogy függetlenül attól, hogy ki mennyit használ, akkor is mindenkinek nagyon drága; és én ezt jó megoldásnak tartom, hogy egységesen csökkentjük a rezsiköltségeket.”

Az elmúlt 3 évet tekintve, az Ön megítélése szerint mi volt az a 3 döntéshozatal a Fidesz részéről, ami nagyban elősegítette Magyarország fejlődését, gazdaságát? “Az első, ami talán meglepő lesz, hiszen ezt éri a legtöbb támadás, az új Alaptörvény. Ez az, ami megalapozta a többi, mélyreható változást, amit napjainkban élünk és ugye a mai törvényhozás is sokszor ennek a leképezését, a társadalom mélyrétegeibe, mint valami idegvégződés viszi be az alaptörvénynek a szellemét. Az oktatási rendszer szintén – bár sok vita van belőle – egy nagyon fontos döntés, és a jövő nemzedéke számára fontos, színvonalas, egységes oktatás legyen, azonos esélyekkel indulhasson mindenki. De ugyanígy mondhatnám a járási rendszernek a kialakítását, amivel az emberekhez közelebb visszük a döntéseket. Tudom, hogy ez itt Budaörsön pont mindenféle vitákat vált ki, de ettől függetlenül ez egy jó dolog, és a budaörsiek is, amikor ez az egész rendszer beindul, érezni fogják, hogy ennek mindenképpen előnyei vannak.”

 

 

 

Sánta Áron a bepöccenésről, a frakciófegyelemről és a legerőteljesebben működő médiákról Budaörsön

 

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) képviselőnek is feltettünk néhány kérdést. Elsőként az érdekelt bennünket, hogy ő miként látja: Budaörs szemszögéből is valóban az elmúlt három év egyik legjobb eredménye volt a járási rendszer kialakítása? Budaörsön sok problémát okoz az okmányiroda előtt történő várakozás, melyről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk olvasóinknak. Sánta Áron úgy gondolja, hogy “az okmányirodai sorok nem elsősorban azért vannak, mert járási rendszer alakult ki. A budaörsi okmányirodán, akik arra jártak, azok személyesen is tapasztalták, hogy a kezdés előtt mindig is nagy sorok voltak, akkor is, amikor a Városháza csinálta. Az aulában szépen gyűrűztek a sorok mindig, hiszen ha egyszerre, a nyitásra odamegy nyolcvan ember, akkor a járástól függetlenül is sor van. Ez egy más kérdés, hogy valóban voltak/vannak fennakadások az ügyintézés során, de azt gondolom, hogy ez elsősorban nem a járási rendszer kérdése, hanem annak, hogy teljesen új rendszer alakul ki az országban, és egyébként pedig nagyon kevés olyan hely van, ami ilyen speciális, mint Budaörs, ahol nem a legnagyobb iroda, ami betölti a járásközponti  irodának a funkcióját. Mindenki számára különleges helyzet, hogy Budaörsön nagyobb az okmányiroda, mint a járásközpontban. Ez egy helyzet, amit remélem, hogy az illetékesek minél hamarabb megoldanak. A magunk részéről azt tudjuk tenni, hogy folyamatosan adjuk a jelzéseket a problémákról. Így végül lett járási kirendeltség is Budaörsön, közel a legnagyobb járási kirendeltség az országban, tehát én azt gondolom, hogy ezek a dolgok is elsimulnak majd hamarosan. Azt kell látni, hogy a magyar közigazgatás mindezidáig egy nagyon bonyolult, nagyon nagy vízfej jelleggel működő rendszer volt. Téves az az állítás, hogy elvettek bármit is az önkormányzatoktól, ezek mind állami feladatok voltak, amit eddig az állam átadott az önkormányzatoknak, és az állam most úgy döntött, hogy mostantól nem az önkormányzatoknak, hanem a járásoknak adja át.”

Beszámoltunk Sánta Áronnak arról, hogy néhány héttel ezelőtt szerkesztőségünk járt a budaörsi okmányirodában, és a hosszú sorban várakozó embereket kérdeztük a helyi ügyintézéssel kapcsolatos tapasztalataikról. Ők akkor azt nyilatkozták, hogy amióta az új rendszer lépett életbe, sokkal lassabb minden. Sánta Áront is megkérdeztük, hogy régen gyorsabb volt-e városunkban az okmányirodai ügyintézés. “Megmondom őszintén, én nem tudom, hogy most gyorsabb-e vagy lassabb, mert az új rendszerben még nem volt szükségem, hogy bármilyen okmány, vagy bármilyen ügyintézés miatt… Én azt gondolom, hogy nagyon jó rendszer működött Budaörsön, amit én tudok, hogy a rendszert az Önkormányzat átadta az Okmányiroda számára, tehát a mi információink szerint, nem maga az ügyintézés vált lassabbá, hanem az okmányok elkészítése vált lassabbá. Amit mi kértünk a kormányhivataltól, hogy amennyiben ez lehetséges, a budaörsi kirendeltségnek legyen saját vezetője, remélem, hogy erre hamarosan sor kerül, mert a legnagyobb problémát ebben látjuk most szervezetileg, hogy mindent Budakeszin kell aláírni. És ez nem azért baj, hogy Budakeszi vagy Budaörs, egyszerűen azért baj, mert az ügyszám nagyon nagy.  Ez az esetek nagy többségében nem okoz problémát, mert a legnagyobb okmányiroda tölti be a járásközpont szerepét, és oda futnak be a kisebb településeknek az apró-cseprő ügyei, amiket simán kezelnek. Csak nálunk  ugye nagyon nagy ügyforgalom van, úgyhogy kellene egy saját aláírási joggal rendelkező vezető az okmányiroda élére.”

Aztán a budaörsi Fidesz-KDNP-s képviselő megosztotta velünk általános véleményét is a rezsicsökkentésről: “Én azt gondolom, már csak keresztény politikusként is ez egy különleges szempont, nagyon nagy segítség ez még a Budaörsön élők számára is. Tudni kell, hogy Budaörs Óriási pénzeket fordít szociális segélyezésre, ebből is következik, hogy nagyon nagy számú, nehéz sorsú ember él még Budaörsön is, akkor is, mégha sokszor hangoztatjuk is, hogy Budaörs milyen jómódú település. A segélyezettek számára az, hogy a lakótelepi lakás rezsije 30 ezer forintról 27 ezerre csökken, az nyilvánvalóan, akárhogy is nézzük, segítség. Valóban nem jelent olyan nagyon észrevehető dolgot azoknak, akiknek ez nem okoz problémát, de ugyanakkor azt is látni kell, hogy maga a rezsicsökkentés olyan pozitív hatással van az ország gazdasági adataira, ami azért összességében mégiscsak az ország javát szolgálja. Tehát az, hogy óriásit csökkent az infláció ennek a döntésnek a hatására, az már egy olyan szempont, ami miatt már sikeresebbek vagyunk, és már egy olyan mutató, ami hozzátesz Magyarországhoz.”

Kérdésünkre Sánta Áron elmondta, hogy országos szinten jelenleg hatszázezer körül jár az aláírások száma, a tervek szerint Budaörsön 5000-5500 aláírást szeretnének összegyűjteni.

Az április 10-ei képviselő-testületi ülésen – amelyről részletes beszámolót is készített szerkesztőségünk, különös gondot fordítva a vita részletes bemutatására –, a mentősök ügyével kapcsolatban méltatlan szópárbajok sokasága tarkította a testületi tárgyalást, melynek egyik főszereplője Sánta Áron volt. Az esettel kapcsolatban megkérdeztük tőle, hogy valóban ilyen tüzes lelkületű-e, vagy mitől pöccent be ennyire. “Az a helyzet, hogy tényleg évek óta azzal kell szembesülnünk, hogy polgármester úr sokszor hajlamos arra, hogy általánosítson és olyan következtetéseket vonjon le, ami egyébként abszolút nem igaz. Ez is egy ilyen helyzet volt, nekem rengeteg ismerősöm és barátom van a mentőszolgálatnál. A KDNP helyi szervezete évek óta támogatja a helyi mentőszolgálatot akciókkal, karácsonyi ajándékokkal, adományokkal, hiszen tudjuk, hogy milyen nehéz körülmények között kell még Budaörsön is dolgozniuk annak ellenére, hogy egy szép mentőállomás van a rendelkezésükre bocsátva. Az alapján, hogy egy vagy két képviselő mit mond a képviselő-testületi ülésen, ráadásul nem is kimondva, hogy most itten nem támogatunk valamit, olyan hangnemben és hangvételben utasítgatni, meg minősíteni a képviselőket, ahogy azt polgármester úr tette, és kvázi lesommázni az eredményt anélkül, hogy látta volna, hogy mi a szavazás eredménye, én azt gondolom, hogy ezt eddig is, és ezután is mindig vissza fogjuk és én személy szerint is utasítani. Én azt gondolom, hogy polgármester úrral mi évek óta próbálunk jó konszenzusban és jó együttműködésben dolgozni, csak azt nem szeretem és szeretjük, amikor egy mentőszolgálat körüli támogatási kérdés saját politikai célja érdekében próbál kiforgatni és felhasználni. Hogy mennyire pöccentem be, vagy nem pöccentem be, a bepöccenés jelensége talán annak a ténynek szól, hogy tényleg rengeteg jó ismerős és jó barát dolgozik a mentőszolgálatnál, és ez alapján, amikor eleve föl sem merült  bennem meg jó pár képviselő-társamban sem, hogy ezt ne támogassuk, akkor nem gondolom, hogy ezt a hozzáállást kéne kapnunk.”

A válasz kapcsán egy újabb kérdés fogalmazódott meg bennünk: A mentősök előtt néhány napirendi ponttal, épp a Budaörsi Napló támogatásánál, a jobboldal inkább tartózkodott. Talán épp ebből a hozzáállásból is következtethetett Wittinghoff Tamás arra – a két felszólaló után –, hogy Önök nem kívánják támogatni az ügyet. Erre Sánta Áron a következőket válaszolta: “A Budaörsi Naplónak és a Mentőszolgálatnak mi köze egymáshoz?”

Igen, ez két különböző dolog, csak arra lennék kíváncsi, hogy mennyire igaz Önökre egyébként, hogy a jobboldal mindig ugyanúgy, egységesen szavaz?

Sánta Áron ekképpen válaszolt: “A budaörsi jobboldal egy demokratikusan működő szervezet, tehát az ülések előtt mindig megbeszéljük a kérdéseket, végigmegyünk a napirendeken, egymás között is szavazunk és frakciófegyelemre kérünk mindenkit a frakción belül, tehát ez alapján elmondható, hogy igyekszünk egységes álláspontot kialakítani.  A Budaörsi Napló támogatásával elmondtuk több alkalommal az előzetes egyeztetések alkalmával is polgármester úrnak, hogy van saját városházi keret a médiamegjelenésekre, hogy több Pest megyei újságban is a városháza pénzén megjeleníti a városházi híreket, tehát, ha ő támogatni szeretné a Budaörsi Naplót, akkor vásároljon ezekből a keretekből hirdetést a Budaörsi Naplóban, és ezt oldja meg, de ehhez ne külön támogatást tegyünk, már csak azért sem, mert az diszkriminatív lenne más, a városban működő írott sajtómegjelenésekkel szemben. Mi mindig megkapjuk, hogy a Budaörs TV, a Budaörs Rádió, amely – azt gondolom – az egyik legerőteljesebben működő média Budaörsön, főleg azért, mert egész Budapesten fogható, tehát azt gondolom, hogy érdemes a támogatásra.”

 

A CBA előtt szervezett sajtótájékoztató a rezsicsökkentési aláírásgyűjtésről több más aktuális kérdésre is választ adhatott. Vannak, akik teljes mértékben támogathatónak tartják a rezsicsökkentést úgy, ahogyan az jelenleg van; vannak, akik azon háborognak, hogy a szegényebb embereknek nagyobb támogatásra lenne szükségük. A budaörsiek mindennapjait érintő járási rendszer még sokáig aktuális téma marad, mint ahogyan a város pénzének elosztásánál tapasztalt – akár a közeledő választások kimenetelét is döntően befolyásoló -,  anomáliák is.

Hogy a rezsicsökkentés csupán csak egy ragtapasz az egyre “jobban” élő nép száján, vagy éppen a Fidesz valóban egyik legnagyobb sikere, azt talán csak a történelmi távlat fogja megválaszolni. A politika kendőzetlenül támad vélt riválisaira, a magyar politika különleges kiváltsága pedig nem más, mint hogy egyetlen jellemvonásban – bevallva, vagy bevallatlanul – majd’ valamennyi képviselő, parlamenti honatya egységes képet fest Magyarországról, ez pedig a széthúzás. Kimondható, hogy a sárdobálás és a bűnbak-keresés mindkét oldalon fontos részévé vált a retorikának, olyannyira, hogy némely politikusaink meg is feledkeznek nyilatkozattételeik során arról, hogy az általuk közvetített tartalomban ne halmozódjanak az egymást kizáró állítások.

 

(Budaörsi Infó, Shocking)

facebook:

1 Komment

  1. […] 2013. április 21.     Írta: Budaörsi Infó     Kategória: Budaörs, Helyi hírek, Kiemelt  –  Nagyítás Tovább.. (Budaörs, 2013. április 20., Budaörsi Infó) Budaörsön a CBA előtti téren az MSZP aktivistái információs pulttal és aláírásgyűjtő ívekkel ellátva települtek ki április 19-én. Néhány méterre tőlük a Fidesz standjánál  szintén folyt az aláírásgyűjtés (a Fidesz rezsicsökkentést támogató aláírásgyűjtéséről szintén beszámoltunk, itt olvasha…). […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.