Koppány Attilával készítettünk interjút – “A festés, az valami szent dolog.”

(Budaörs – 2013. április 10., Budaörsi Infó) A Budaörsi Városházán április 8-án megnyílt Koppány Attila kiállítása után kérdeztük a művészt a festészetről, az életről, a képeiről, és persze nem utolsó sorban a budaörsi szálakról, vonatkozásokról.

 

 

Koppány Attila elmondta, hogy feleségével költöztek Budaörsre, és egy olyan lakást kerestek, ami feleségének könyvvizsgáló-irodaként és magának műteremként is funkcionálhat. Így bukkantak rá a budaörsi lakásra, ahol mindenki a maga dolgát csinálhatja. Ezután viccesen elmesélte, hogy a Művésztanár Társaság elnökével – Bakonyi Mihállyal, aki régi ismerőse – egymás tudta nélkül – csaknem ugyanabban az időben költöztek Budaörsre, közel egymáshoz.

Kérdeztük a kiállított képekről is, amelyek között sok a virágos, színes kép, de látható az ördögöt szokatlanul tarkán ábrázoló kép is. Az” Ördög és nimfa” című kép azonban nem sugall semmi démonit. A festőművész elmondta, hogy ezek inkább lírikus lények, amik a faun és nimfa alakokra hajaznak.

Ördög és nimfa

Érdekessége a kiállításnak a sok sötét, irracionális színekben játszó kép. Ezek, Koppány Attila elmondása alapján, mozaikos, üvegablakszerű képek sorozatából valók, amelyekből volt már önálló kiállítása is. Egy üvegművész ismerőse egyszer felajánlotta, hogy ezen képek közül néhányat elkészít üvegből.

Két képet emeltünk ki a tárlatból, melyekről a művész úr bővebben beszélt.

Égig érő fa

Az egyik az “Égig érő fa” címet viseli. A kép szimbolizálja a parányi emberiséget és az általunk csodált, meg nem értett, de tisztelt univerzumot. A képnek fölfelé nincs vége, a fa a végtelenbe felér; és ahogy emelkedünk a fán az ég felé úgy halványodik a kép. Ezzel a lírai tónussal ábrázolva az ég felé törés magasztosságát.

A második alkotás címe: Othello. Koppány Attila elmondta, hogy nagyon szereti ezt a shakespear-i figurát, de nem a szokásos módon ábrázolva. Nem az erőszakos, fojtogató képében jelenik meg a festményen, hanem egy maszk mögé bújtatott ismeretlen alakként; finom, érzékeny és cizellált hősként, aki belesodródik a drámába.

A festészetét – ahogyan Koppány Attila hangsúlyozta – az automatizmus jellemzi. Nála a kép nem valami konkrétból születik, hanem egy alapérzésből. A lendületből egy kompozíció elindul és onnantól kezdve ő már nem Koppány Attila, hanem maga a kép, ami önmagát formálja. Ebből a folyamatból jönnek ki olyan finomságok, amik kikerülnek a tudatos, merev, logikus agyi kontroll alól, és a tudatalattiban lévő érzelmek viszik a festéket: “Ez egy olyan állapot, amikor az ember a genetikailag is magával hozott ősi, sok-sok generáción keresztül cipelt érzelmi, viselkedési és tudati örökséget egyszerre, koncentráltan bele tudja vinni egy gesztusba. Amikor valamiben úgy el tudok mélyedni, hogy nem önmagam vagyok” – mondta a festőművész.

Othello

A kérdésre, hogy mi lenne élete főműve a következőt felelte: “Talán meg kellene azt a kék színű képet festeni, ami olyan kék, mint csak az álmaimban.”

Kék virág

Azt mondta, hogy jó lenne, ha a kor nyelvén valahogy az ember össze tudná gyúrni mindazt a tudást, ami a különböző korokból esszenciaként kivehető, és abból valami érvényeset tudna alkotni. Sokan túlléptek már a képzőművészet határain, de ő azt mondja, hogy még a képzőművészet esszenciális eszközrendszerén belül szeretne valami érvényeset létrehozni.

Az emberi tudás beképzeltségét, az anyagiasságot, a szellem háttérbe szorítását említve azt is hozzátette, hogy mindezek ellenére szeret ebben a korban élni, mert sok kihívás rejlik benne.

Koppány Attila eddig a győri egyetemen dolgozott tanszékvezetőként így kevés ideje maradt az alkotásra. Jelenleg tanárként dolgozik a győri egyetemen (Széchenyi István Egyetem), ami kevesebb kötelezettséggel jár együtt és több ideje marad a festészetre. Feltéve neki a kérdést, hogy mikor festett utoljára, a festékes kezére pillantott és nevetett: “Tegnap este.”

A Budaörsi Városháza aulájában 2013. április 8-án Török Czene István budaörsi alpolgármester nyitotta meg Koppány Attila festőművész kiállítását, amelyet április 30-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

(Budaörsi Infó, Rácz Viktória)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.