Angela Merkel: Oroszország fejlődéséhez erős civil társadalom szükséges

Erős civil társadalomra van szükség Oroszország fejlődéséhez és a német-orosz kapcsolatok elmélyítéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap a hannoveri nemzetközi ipari vásárt megnyitó beszédében, utalva az utóbbi hetekben oroszországi civil szervezeteknél tartott házkutatásokra.

 

 

Angela Merkel Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen nyitotta meg a világ legnagyobb ipari szakkiállítását, amelynek partnerországa az idén Oroszország. A kancellár hangsúlyozta: az erős civil társadalom “a jólét garanciája”, és a kétoldalú együttműködés is “akkor működik a legjobban”, ha civil szervezetek is aktívan közreműködhetnek a kapcsolatok alakításában.

A hannoveri vásárváros előtt több száz tüntető fogadta Vlagyimir Putyint. A demonstrálók transzparensein egyebek között az állt, hogy “Állítsák le a politikai terrort”.

Az orosz elnök beszédében az orosz-német gazdasági kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt, politikai kérdésekre nem tért ki. Kiemelte: a gazdasági kapcsolatok elmélyítése azért is hasznos lehet, mert továbbra is “nagyon törékeny” a helyzet a világgazdaságban és az euróövezetben.

Németország Oroszország második legfontosabb kereskedelmi partnere. A két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke tavaly történelmi csúcsra emelkedett, meghaladta a 80 milliárd eurót. Német cégek tavaly 28 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat Oroszországban, de a folyamat korántsem egyirányú, ezt jelzi, hogy orosz befektetők a 2011-ben regisztrált 6,7 milliárd euró után tavaly már 8,2 milliárd euró értékben vásároltak fel részben vagy egészben német cégeket.

Ugyanakkor a diplomáciai viszony feszültté vált, miután az orosz hatóságok március végén egyebek közt két német pártalapítvány, a konzervatívokhoz kötődő Konrad Adenauer Alapítvány és a szociáldemokratákhoz közel álló Friedrich Ebert Alapítvány oroszországi képviseletein is razziát tartottak. A bírósági végzés nélkül végrehajtott házkutatások hírére Berlinben közölték, hogy a német kormány elfogadhatatlannak tartja a civil társadalom fejlődését hátráltató orosz eljárást, és úgy véli, hogy a német alapítványok munkájának akadályozása tartósan megterhelheti a kétoldalú kapcsolatokat.

Angela Merkel a legutóbbi, tavaly novemberi moszkvai orosz-német csúcstalálkozón is nyíltan bírálta az orosz vezetésnek a demokratikus elvek és az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatban követett politikáját, és a téma várhatóan a hannoveri megbeszélések napirendjén is az első pontok között szerepel.

A német kancellár és az orosz elnök a vásár megnyitása után közös munkavacsorán vett részt. Hétfőn további megbeszélések mellett együtt bejárják az ipari vásárt, majd megkoszorúzzák a koncentrációs táborok foglyai, a kényszermunkások és a hadifoglyok hannoveri emlékművét.

A péntekig tartó hannoveri ipari vásárra 62 országból összesen 6500 kiállító érkezett. Az orosz jelenlét a partnerországi státuszból adódóan minden korábbinál nagyobb szabású, a 4500 négyzetméteres nemzeti standon csaknem 170 orosz cég mutatkozik be, közük óriásvállalatok, mint az állami vasúttársaság és a Gazprom.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.