Hóhelyzet – Több megyére és már hófúvás miatt is adtak ki figyelmeztetést

Összesen hét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, s nem csak havazás, hanem több helyen a várható hófúvás miatt.

 

 

Az előző este előre jelzetthez képest nem kettő, hanem hét megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

Vas, Veszprém, Zala és Somogy, valamint Heves megyében a várható gyenge hófúvás miatt adták ki a figyelmeztetést. E szerint ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hófúvás mellett a havazás miatt is érvényben van az elsőfokú figyelmeztetés. Így ezekben a megyékben arra is készülni kell, hogy 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a reggeli, kora délelőtti órákban még az ország legnagyobb részén gyengén, az északi országrészben többfelé közepes intenzitással hull a hó. Délkeleten ónos szitálás is előfordulhat – tették hozzá.

Napközben az Északi-középhegység és a Tiszántúl kivételével előbb tovább gyengül, majd meg is szűnik a csapadék. Ezeken a tájakon számottevő mennyiségű friss hóréteg már nem várható. Az Északi-középhegységben és a Tiszántúl legészakibb részén viszont délelőttől estig még több centiméteres friss hóréteg hullhat és összességében a szerdai nap folyamán 10 centiméter körüli vagy kevéssel a feletti hómennyiség valószínű.
A déli órákra a nyugati megyékben és északkeleten is mindenütt megszűnik a gyenge hófúvás – írta a meteorológiai szolgálat.

 

 

Országszerte téliesek az útviszonyok

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda kora reggeli összesítése alapján az éjszakai intenzív havazás nyomán a fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok – tájékoztatta a társaság az MTI-t, arra kérve a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Útinform összesítése alapján az ország jelentős részén közel két napja folyamatosan havazik. Tárnok környékén az intenzív havazás miatt a a látótávolság is lecsökkent. A Dunántúl nyugati és déli területein 15-20, a középső országrészben helyenként 25-30 centiméter hó hullott. Az Alföldön 15-20, míg az északkeleti megyékben 5-10 centiméter a hó vastagsága.

A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is megállás nélkül dolgoztak, ennek ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, csúszósak, Csorna közelében jégbordásak, Baja térségében jeges szakaszokra kell számítani.

A szél többnyire gyenge vagy szélcsend van, viszont Heves, Nyékládháza és Sátoraljaújhely környékén közepese erősségű szél fúj. Egyelőre jelentősebb hófúvásokról nem érkezett információ, viszont Zala megyében a sármelléki bekötő út a reggeli órákra járhatatlanná vált – írták közleményükben.

A rendkívüli időjárási viszonyokra tekintettel a 61-es főút Zala megyei szakaszán megtiltották a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, már a Somogy megyei szakaszon Inkénél kell rendőri terelésre számítani, kerülni Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet. Zala megyében a 75-ös főúton a 27-es és a 35-ös kilométerszelvények között teljes lezárás van továbbra is érvényben az elakadt járművek és a hó helyzet miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei, de az intenzív havazás miatt nehézkes a hó eltakarítása. Országosan 435 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.

Elakadt kamionok miatt utakat zártak le Zalában

A havazás és a hófúvás miatt több helyen kamionok akadtak el Zala megyében, ahol több utat is lezártak az időjárási körülmények miatt – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerdán az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: Zala megyében szerda reggelre 15-20 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. A hófúvás miatt járhatatlanná vált a sármelléki bekötő út, nem közlekedhetnek a járművek a 75-ös főút egy szakaszán, a 61-es főúton teherforgalmi korlátozás van érvényben az elakadt járművek miatt, Surdnál pedig egy 40 tonnás, keresztbe fordult kamion zárja el teljesen az utat.

A 75-ös főúton, a 27-es és a 35-ös kilométerszelvények, vagyis a Bak és Pölöske közötti szakaszt hétfő óta nem használhatják a teherjárművek, az elakadt kamionok miatt keddtől azonban már teljes lezárás van érvényben. A 61-es főút Zala megyei szakaszán kedd este tiltotta meg a rendőrség a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, ezért már a Somogy megyei szakaszon, Inkénél és Iharosberénynél leterelik a járműveket, így Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet kerülni.

A közútkezelő továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Minden vonat elindult és közlekedik a MÁV hálózatán

A nemzeti vasúttársaság minden vonata elindult szerda hajnalban, a folyamatos havazás ellenére – közölte a Mávinform szerda kora reggel az MTI-vel.

A vonatok az ország nagy részén menetrend szerint járnak. Nagyobb késésekről a Mávinform nem kapott jelentést, de 5-10 perc késések több vonalon is előfordulnak.

Közleményükben azt írták: a MÁV Zrt. munkatársai az egész országban nagy erőkkel dolgoznak a vasúti pályák mentén, folyamatosan több százan takarítják a váltókat és a peronokat az állandó havazás miatt. Az elhaladó vonatok menetszele azonban felkavarja a frissen leesett havat, s emiatt szinte minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.