A Budaörsi Rendőrkapitányság felhívása – Húsvéti tanácsok

A Budaörsi Rendőrkapitányság állománya a húsvéti ünnepek időszakában is kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, valamint olyan nagy tömegeket vonzó rendezvényekre, ahol számítani lehet vagyon elleni szabálysértések, bűncselekmények elkövetésére.

 

 

A Budaörsi Rendőrkapitányság az ünnepek alatt is mindent elkövet a közrend, közbiztonság, valamint a vásárlók biztonságos közlekedése érdekében. A Budaörsi Rendőrkapitányság kollégáinak feladatai közé tartozik a közlekedési balesetek megelőzése érdekében, az ittas járművezetők kiszűrése.

A két fő veszélyforrás:
•    A közúti közlekedés és tömegközlekedés,
•    A bevásárlóközpontok és nagyobb tömegeket vonzó helyek.

A húsvéti ünnepek is a családi összejövetelek, vendégfogadások időszaka, így ezen időszakban a közúti forgalom megszokott ritmusa megváltozik. Az utakon a gépjárművek száma hirtelen a többszörösére nő, ami fokozott veszélyekkel jár, amelyhez hozzájárulhat az ittas járművezetések magas aránya.

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is befolyásolja a tudatunkat (az észlelési idő nő, a reflexek lassulnak).

A Budaörsi Rendőrkapitányság arra kéri a gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, és szeszesital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban. Megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, és képes egy társaságot, vagy a családtagokat épségben hazaszállítani.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre.

Utazásaik, vásárlásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak értékeikre!

A zsúfolt közösségi, tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon, vonaton, buszokon, piacokon vagy bevásárlóközpontokban jellemzően fordulnak elő alkalmi lopások, zseblopások, táska, illetve csomaglopások.

•    Bőröndjeinket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket.
•    Értékeiket lehetőség szerint ne vegyék elő, ne hívják fel a figyelmet rájuk.
•    Tartsák azokat zárható helyen, lehetőleg a belső zsebükben, táskájuk belső tároló részében.
•    A táskájukat tartsák bezárva, kezüket tegyék rá.
•    Pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, mielőtt elindulnak otthonról.
•    A PIN kódjukat ne írják le, és főleg ne tartsák a bankkártyájuk mellett.
•    A pénzt és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrágjuk hátsó zsebében tartsák.
•    Irataikat a lakás és a kocsi kulcsaitól elkülönítve tárolják.
•    Vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosárba.
•    Gépkocsijuk utasterében ne hagyjanak, semmilyen értéket, vagy értékesnek látszó tárgyat.

Amennyiben a lopás tényét észlelik, lehetőleg ne szálljanak szembe a tolvajjal egyedül. Hívjanak segítséget, és azonnal értesítsék a rendőrséget. Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.