A budaörsiek asztalára is került az aflatoxinnal mérgezett tejből

(Budaörs, 2013. március 5., Budaörsi Infó) Hétfőn a Hír Tv Rájátszás c. műsorában Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője arról számolt be, hogy több magyarországi boltba és piacra is került a Fuchs Tej Kft. aflatoxinnal szennyezett tejéből. Az egészségre maradandóan káros aflatoxint tartalmazó tej Budaörsön is kapható volt.

 

 

Szerkesztőségünk elsőként Szénási Andrást kereste fel, aki a Budaörsi Termelői Piac vezetőjét. Szénási András elmondta, hogy mivel a piacon eddig nem lehetett tejet kapni, ezért náluk biztosan nem volt fellelhető az aflatoxinnal mérgezett tej. A piac vezetője azt is hozzátette, hogy március 22-től náluk is lehet majd tejet vásárolni, melyet a baracskai börtönből kapnak, és ami sokszorosan ellenőrzött termék lesz. Szénási kérdésünkre azt is kifejtette, hogy tudomása szerint a budaörsi CBA-ban sem lehetett találkozni a Fuchs Kft. tejével; de két budaörsi kis üzletben – állítása szerint még egy hete – látta a terméket a polcon.

Kiss Ferenc, a Fuchs Kft munkatársa szerkesztőségünknek elmondta, hogy a Hír Tv-ben elhangzottak valóban igazak, “kétségtelen, hogy a megengedett értékhatár fölötti aflatoxint tartalmazott a tejtermék.” Kiss Ferenc hangsúlyozta, hogy amint megtudták, hogy az általuk szállított tej mérgezett, leálltak a szállításával. Jelenleg Turáról szállított tejet árulnak. A megvásárolt mérgezett tejet kicserélik az üzletekben, amelyben a termék megvétele történt.

Kiss Ferenc állítása szerint Budaörsön csak egyetlen helyre szállítottak az aflatoxinnal mérgezett tejből, ez pedig a saját üzletük volt. Az üzlet azóta levette polcáról a terméket, de valószínűleg több budaörsi háztartásba is kerülhetett belőle.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal február 21-én arról számolt be, hogy kiemelten vizsgálják a belföldi takarmányokat és a nyerstejet az aflatoxin-szennyezettség hatékony kiszűrése céljából. A Vidékfejlesztési Minisztérium pedig abban segít a gazdáknak, hogy azok gyorsan és hatékonyan ki tudják cserélni az aflatoxinos takarmányt. A szaktárca arról is tájékoztatta a gazdákat, hogy – abban az esetben, ha már nem aflatoxinnal fertőzött takarmányt használnak, akkor – a méreg 3-5 nap alatt kiürül az állatok szervezetéből, így azt követően a tej sem lesz már káros az egészségre.

(Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. […] 14 üzletben találtak aflatoxinnal mérgezett tejet, köztük egy budaörsi boltban is megtalálható volt a termék. A Budaörsi Infó megkereste az ügyben illetékes feleket, például a Fuchs Kft. munkatársát, […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.