Budakeszin is lengetheti a székely zászlót a “márciusi szél” (képek)

Budakeszi város önkormányzata február 14-én döntött arról, hogy csatlakozik azokhoz a településekhez, amelyek kitűzik a székely zászlót a polgármesteri hivatal épületére, mintegy a “székely testvéreink iránt érzett szolidaritásunk és összetartozásunk jeleként”. A mai bensőséges ünnepségen dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármester asszony mellett ünnepi beszédet mondott a székely zászlót Magyarországon elsőként kitűző XXII. kerület polgármestere, Szabolcs Attila is.

 

 

 

Budakeszin a zászló felvonásának hivatalos ünnepségére ma, február 28-án 17 órakor került sor Budakeszi Város Önkormányzata és a Budakörnyéki Székelykör Egyesület szervezésében a Budakeszi Polgármesteri Hivatal épülete előtti téren.

Budakeszi 1997 óta testvérvárosa az egykori Csík vármegye székhelyének, Csíkszeredának. A Budakeszi Polgári Körök Szövetségének kezdeményezésére döntött úgy a város önkormányzata, hogy a mai napon a szolidaritás jeleként Budakeszi is kihelyezi a lobogót.

A rendezvényen Budakeszi polgármestere, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia mondott elsőként beszédet. A polgármester asszony Széchenyi István szavaival nyitotta meg az ünnepséget: “Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének – nem derék ember.” Budakeszi polgármestere kiemelte, hogy “én nem vagyok erdélyi, sem székely, de budakeszii magyarként” fontosnak tartja a szolidaritást a határon kívül élő magyarokkal, így a helyi Városháza előtt is lengeti majd – a polgármester asszony szavait idézve – a “márciusi szél” a székely lobogót.

dr. Győri Ottilia polgármester nyitása után a korondi származású Kovács Krisztina szavalta el Kárpáti Piroska költeményét, melynek címe: “Üzenet Erdélyből”. A mű egy versszakát itt közöljük:

“Ha nem harcoltok vélünk, elveszünk!
E végső harcban: egyedül leszünk!
És a honszerző hősök hantja vár,
Ha odavész az ősmagyar határ!
És ha rablóknak kedvez a világ,
Mutassunk akkor egy új, nagy csodát!”

A szavalatot követően Vesztergám Miklós tárogatóművész lépett fel az eseményen, aki hangszerével az “Erdélyországban van az én hazám” kezdetű székely dalt adta elő. A művész később is megszólaltatta tárogatóját, amikor a “Zúg a fegyver a Hargitán” című dalt játszotta el.

Ezután a szót Bege Attila, a Budakörnyéki Székelykör elnöke vette át, aki megkérte az összegyűlteket, hogy március 10-én délután fél négykor jelenjenek meg a román követség előtt, hogy közös erővel lépjenek fel ott is Székelyföld autonómiájáért. A sort Szabolcs Attila tánctanár folytatta, ő egy székely verbunk táncot adott elő partnerével.

A táncot újra egy szavalat követte Ambrus András színész előadásában, aki egy gyergyófalui születésű magyar színész és író. Az ő előadásában hallgathatta meg a közönség Reményik Sándor “Nagy magyar télben” című alkotását, amelynek kezdő sorai így hangzanak:

“Nagy magyar télben picike tüzek,
A lángotokban bízom,
Legyen bár messze pusztán rőzseláng,
Bár bolygófény a síron,
Szent házi tűz, vagy bujdosó zsarátnok:
Boldog vagyok, ha magyar lángot látok.”

Az ünnepséget Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere szónoklata zárta. Magyarországon elsőként az ő kerületében került kitűzésre a székely lobogó.

A hivatalos rendezvény záróakkordjaként Bege Attila és Budakeszi város polgármester asszonya közösen húzta fel a székely lobogót a magyar zászló mellé.

Budaörsön a február 27-én tartott képviselő-testületi ülésen tárgyaltak a székely zászló kitűzésének ügyéről, melyhez a sürgősségi előterjesztést Császárné Kollár Tímea jobbikos képviselő asszony nyújtotta be. Török István fideszes alpolgármester az ülés kezdetén bejelentette, hogy a helyi Fidesz és a KDNP szervezésében március 14-én, az ünnep előestéjén a zászló kitűzésére kerül sor a Templomkertben, így a képviselőnő visszavonta előterjesztését.

(Budakeszi-Budaörs, 2013. február 28., Budaörsi Infó – Porcsin Lívia)

 

 

facebook:

1 Komment

  1. […] Budakeszin február 27-én került kitűzésre a székely lobogó, ahol azóta is “lengeti a márciusi szél” a zászlót. var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added comment'); //console.log('fbComments: Making AJAX call to update Facebook comment count'); $.post('http://www.budaorsiinfo.hu/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'addComment', xid: 'NQRGKbj8UBuvuT0_post46280' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Updated and cached Facebook comment count for post with xid=NQRGKbj8UBuvuT0_post46280'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to update Facebook comment count for post with xid=NQRGKbj8UBuvuT0_post46280'); } }); //console.log('fbComments: Making AJAX call to send email notification'); $.post('http://www.budaorsiinfo.hu/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'sendNotification', xid: 'NQRGKbj8UBuvuT0_post46280', postTitle: 'Leipán Tibor: A székely zászló ügyét meg kellene védeni', postUrl: 'http://www.budaorsiinfo.hu/?p=46280' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Sent email notification'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to send email notification'); } }); }; FB.Event.subscribe('comments.add', addedComment); […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.