Enyhén csökkentek a lakásárak

A tavalyi harmadik negyedévben nominálisan 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak a lakásárak az előző negyedévinél, 2011 hasonló időszakához képest pedig 1 százalékkal mérséklődtek, az idén azonban már van esély a kerelet élénkülésére, amely emelheti az árakat – közölte az FHB Jelzálogbank a legújabb FHB Lakásárindex jelentésében szerdán.

 

A tavalyi harmadik negyedévi index 168,8 pont volt, a csúcson – 2007 végén – 200,8 ponton állt a mutató.

A lakásárak csökkenésének üteme 2009-2011 között – országos szinten – lényegesen mérséklődött, azonban a szerény forgalom melletti árnyomás még 2012-ben is enyhén lefelé mutatott – áll a közleményben.

A háztartási reáljövedelmek csökkenése – a végtörlesztés megtakarításokat apasztó hatásával együtt – érdemben csökkentette tavaly a lakáspiaci keresletet. A folyósított lakáshitelek és a lakástranzakciók között szoros az összefüggés: a tranzakciók számával együtt csökkent a folyósított lakáshitelek nettó összege is.

A támogatott forinthitelek 2012-es visszatérése sikeresen csökkentette a hozzáférhető hitelek árát. A lakáspiac élénkítésének állami hitelkínálati (szocpol és kamattámogatás) pillére már működik, ráadásul ez év elejétől a lakástámogatások több eleme előnyösen változott. Az Otthonteremtő lakáshitel kamattámogatása jelentősen növekedett, 5 éven keresztül állandóvá vált. A támogatott hitelösszeg új lakás vásárlásakor 15 millió forintra – használt lakás vásárlása, korszerűsítése és bővítése esetén 10 millió forintra – emelkedett.

Az FHB az előbbi támogatások növelését a lakáspiac élénkítő tényezőinek fogja fel. Amennyiben növekszik a lakásforgalom, úgy az árak is emelkedésnek indulnak – jegyzi meg a közlemény.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.