A kormány vizsgálja a közép-magyarországi régió kettéválasztását

A kormány határozatot fogadott el a Budapestből és Pest megyéből álló közép-magyarországi régió  esetleges kettéválasztásának lehetőségéről.

 

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent jogszabály arra kéri fel a minisztereket, hogy 2015. december 15-ig vizsgálják meg a régió kettéválasztásának lehetőségét. A határozat utal arra, hogy a statisztikai területi egységek beosztását meghatározó, úgynevezett NUTS-rendszer felülvizsgálata 2016-ban esedékes.

A közép-magyarországi régió kettéválasztásának lehetősége többször szóba került az elmúlt években, elsősorban az európai uniós támogatások miatt, amelyekből Budapest fejlettsége miatt Pest megye kisebb arányban részesül. A megyei önkormányzat és számos települési vezető ezért az előző ciklusban szorgalmazta a különválást.

Tavaly novemberben Nagykőrös nyolc fideszes önkormányzati képviselője kezdeményezte népszavazás kiírását azért, hogy a város Pest helyett Bács-Kiskun megyéhez tartozzon. Czira Szabolcs polgármester elmondta: a megyeváltással sokak régi óhaja teljesülne, mivel a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz tartozva a város a szükségesnél kevesebb uniós forráshoz jut.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.