Károly hercegnek aggályai vannak a brit trónöröklési rend reformja miatt

Átgondolatlannak tartja a brit trónöröklési rend reformjára kidolgozott kormányzati terveket az Egyesült Királyság következő uralkodója.

 

Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő elsőszülött fia a Daily Mail című lap bizalmas udvari forrásokat idéző hétfői beszámolója szerint nemrégiben személyesen fejtette ki aggályait a brit kormány illetékes államtitkárának a reformtervekkel kapcsolatban.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció elhatározta, hogy három évszázad után mentesíti a brit trónutódlási törvényeket a vallási diszkriminációtól és a nemek közötti megkülönböztetéstől. A brit kormány kezdeményezését már elfogadta az a 15 másik nemzetközösségi tagország is, amely alkotmányosan a brit uralkodót ismeri el államfőjének, jóllehet a szükséges törvénymódosításokat még jóvá kell hagyni az érintett államok parlamentjeinek.

Az ügynek különös aktualitást ad, hogy nemrégiben bejelentették: Vilmos hercegnek, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fiának hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő gyermeket vár. Az elindított reformfolyamat eredményeképpen a hercegi házaspár első gyermeke nemétől függetlenül mindenképpen örökli majdan a koronát. Így ha Vilmosnak és Katalinnak az idén leánygyermeke születik, Vilmos után ő lesz az uralkodó, és ha később lesz egy öccse, ő az eddigi szabályokkal ellentétben nem kerülhet majd nővére elé a trónutódlási sorban csak azért, mert fiúnak született.

A történelmi jelentőségű módosítás értelmében ezután az sem lesz akadálya a trónra lépésnek, ha a majdani uralkodó netán katolikus hitű házastársat választ.

A holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvényalkotási aktusaként, 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement – néhány más vonatkozó jogszabállyal együtt – intézkedik a mai napig arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sőt még olyan sem, akinek a házastársa katolikus.

A Daily Mailnek beszámoló bennfentes források szerint Károly trónörökös “elvben” természetesen egyetért e diszkriminatív trónutódlási szabályok reformjával, ám egy bizalmas megbeszélésen kifejtette a kormányzati kabinetiroda illetékes államtitkárának azt a véleményét is, hogy az átalakítás több potenciális következménye nem lett kellő alapossággal átgondolva.

A konzervatív brit napilap forrásai szerint a trónörökös felvetette például, hogy mi történik az anglikán unió és a brit állam összetett viszonyrendszerével, ha egy majdani uralkodó katolikus házastársat választ, és az ő trónutódlásra jogosult gyermekük a katolikus hitben nevelkedik. Ez azért rendkívül kényes alkotmányjogi probléma, mivel a mindenkori brit uralkodó a Rómával történt XVI. századi szakítás óta az anglikán egyház első számú világi vezetője is, főkormányzói rangban. Károly herceg e felvetésére a kabinetiroda illetékes államtitkára azt válaszolta, hogy a kérdést a Vatikánnal folytatott tárgyalásokkal rendezni lehet, a trónörökös azonban ezt a választ az újság forrásai szerint nem találta “sem kielégítőnek, sem meggyőzőnek”.

Ugyancsak aggályosnak tartja a trónörökös azt a lehetőséget, hogy a fiú utódok trónöröklési elsőbbségét megszüntető reform “leágazásként”, a precedensjog alapján – kiegészítő törvényalkotás nélkül – káosz és perek sokasága várható az örökletes angol nemesi címek és a velük járó birtokvagyonok továbbadásának évezredes jelenlegi rendszerében is.

A Daily Mail szakelemzőjének hétfői kommentárja szerint e felvetések is jelzik az olyan törvénymódosítások kidolgozásának fontosságát, amelyek biztosítják, hogy a reformok ne váljanak “alkotmányos időzített bombává”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.