Az uniós normák szerint 3 százalék alatt maradhat a magyar deficit

Pénzügyi elemzők az államháztartás előzetes adatai alapján az MTI kérdésére kedden úgy vélekedtek, hogy az uniós normák szerint várhatóan 3 százalék alatt marad a deficit 2012-re vonatkozóan a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva.

 

Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya 2012-ben 607,5 milliárd forint volt, a GDP 2,1 százaléka, ami kisebb a 671,9 milliárd forintos módosított előirányzatnál – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca úgy látja: a központi alrendszerű pénzforgalmi hiány alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön az Ecofin ajánlása és a magyar kormány vállalása szerint a kitűzött GDP-arányos 2,7 százalékos, uniós módszertan szerinti hiánycél.

Az előzetes pénzforgalmi adatok alapján valószínűleg teljesül az, hogy az uniós normák szerint az államháztartás deficitje 2012-ben a GDP-hez mérten 3 százalék alatt marad – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője az MTI-nek.

Kifejtette: a pénzforgalmi adat meggyőzőnek tűnik, ez alapján az uniós normák szerint is várhatóan 3 százalék alatt marad az eredményszemléletű államháztartási deficit.

Ez jó alapot adhat arra, hogy Magyarország kikerüljön az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól, azaz “lekerüljünk a szégyenpadról” – hangsúlyozta Tóth Gergely.

Az elemző szerint látható, hogy a kormány kiigazító lépései decemberre nagyrészt beértek, ez kitűnik a központi alrendszer bevételi és kiadási oldalából is.

Tóth Gergely szerint nagy kérdés az, hogy mit mutatnak majd  a GDP 2012-es tényleges adatai, de a büdzsében van akkora tartalék, hogy teljesüljön az uniós elszámolás alapján a 3 százalék alatti deficit a GDP-hez viszonyítva.

Kérdés az is, hogy miképpen alakul majd 2013-ban a deficit, mert a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez ezt is nézi majd az EU – mondta a Buda-Cash elemzője.

Tóth Gergely kiemelte: “nem számolok azzal, hogy 2014-re választási költségvetést készítene a kormány, a kabinet elkötelezett a szigorú fiskális politika, a 3 százalék alatti hiány mellett, ez az ország folyamatait, a makrogazdasági egyensúlyt tekintve mindenképpen kedvező”.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szintén úgy vélekedett, hogy az eredményszemléletű hiány ugyan “nem biztos”, hogy 2,7 százalékra teljesült 2012-ben, ugyanakkor kiemelte, hogy mindenképpen 3 százalék alatt lesz, és a piaci szereplők szempontjából ez a meghatározó.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy az áfa-visszatartási idő növelése csak a pénzforgalmi szemléletű egyenleget javította, az eredményszemléletűben már nem jelentkezik.

Árokszállási Zoltán szerint a 2,7 százalékos hiánycél eléréséhez az szükséges, hogy a helyi önkormányzati szféra deficitje ne haladja meg a 100-120 milliárd forintot. Úgy vélte, hogy ez valószínűleg tartható lesz, bár az önkormányzatok hiánya rosszabb lesz a 2011. évinél.

A központi alrendszer decemberi több mint 84 milliárd forintos többlete nem meglepő a szakértő szerint, egyebek között a társasági adóbevételek teljesülése miatt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.