Péterffy Tamás: szereptévesztés a túlzott állami beavatkozás

 Az államok túlzott gazdasági beavatkozásáról beszélt a Figyelőnek adott interjújában Péterffy Tamás, az online tőzsdei rendszer kiépítésén meggazdagodott amerikai üzletember. Péterffy Tamás, aki 1965-ben disszidál Magyarországról, most először nyilatkozott magyar újságnak. Az interjú csütörtökön jelenik meg a Figyelőben.

 

Az üzletember szerint a kormányok nem képesek határt szabni az állami beavatkozásoknak, és egyre több pénzt visznek el a társadalomtól, élezve ezzel a feszültségeket. Elmondta: mindaddig értékeli a kormányok szerepét, amíg nem lépnek be fölöslegesen a gazdaságba, az emberek mindennapi életébe.

Az üzletember arra hívta fel figyelmet, hogy az állam ma mindenütt ott van, de a hatékonysága ennek vajmi kevés: Amerikában Ronald Reagan elnöksége idején arányait tekintve sokkal többen dolgoztak, mint most.

“Ma az amerikaiak 15 százaléka él segélyen, élelmiszerjegyen. Ez drámaian magasabb arány, mint amekkora a nyolcvanas években volt. Ezek az emberek, legalábbis nem csekély részük, kényelmesebbnek, jobbnak, számukra előnyösebbnek találják ezt a fajta életet, mert így – munka nélkül – szinte több jövedelemre tesznek szert, nem is kell adózniuk, mint ha munkába állnának. A vállalkozók sem érdekeltek az alkalmazásukban” – mondta Péterffy Tamás.

Szerinte a Barack Obama elnököt és a jelenlegi adórendszert védelmezők nem akarják figyelembe venni, hogy csak egy drága bürokrácia fennmaradását segítik elő, és a kiskapukat, vagyis az “ügyvédek, jogászok és adótanácsadók világát” védik.

“Mi, republikánusok szimplán akarjuk látni és láttatni a dolgokat: ne legyenek adóleírások, kiskapuk, hanem legyen egyszerűen átlátható az adórendszer. Mindenki fizessen adót!” – fogalmazott az üzletember, aki az amerikai elnökválasztási kampányban egy számos televíziótársaság által vetített reklámfilmmel támogatta a republikánus pártot.

Elmondása szerint jelenleg azon gondolkodik, hogy az eddiginél többet foglalkozzon politikával, noha pozícióra nem pályázik. Azt mérlegeli, hogy pénzzel és más eszközökkel támogasson-e ügyeket, személyeket.

Az üzletember azt mondta, noha vannak republikánusok, akik nem értik meg, hogy többet kell fizetnie annak, akinek nagyobb a jövedelme, ő nem tartozik közéjük, szerinte a legtöbbet keresőknek 30-40 százalékos, mindenki másnak 10-20 százalékos adót kellene fizetnie.

Péterffy Tamás nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a világon végigsöprő 2008-as pénzügyi válságot a Wall Street okozta-e. Szerinte a fő ok a kormányokban, az amerikai kormányzatban keresendő.

“Szabályosan kikövetelték a bankoktól, hogy hitelezzenek, adjanak kölcsön végtelen mennyiségben, és a lehető legolcsóbban biztosítsanak pénzeket lakásvásárlásra teljesen vagyontalan, pénztelen embereknek. A Wall Street csupán természetszerűleg élt az ilyen körülmények által előállt helyzettel. De nem a pénzvilág volt a fő felelős a pénzügyi válság kitöréséért” – mondta az üzletember.

Péterffy Tamás – aki a Forbes Magazin szerint az Egyesült Államok 77. leggazdagabb embere, és Soros György mögött a második olyan a leggazdagabbak között, aki Magyarországon született – elmondta: cége, az Interactive Brokers internetes felületen az év minden napján körülbelül egymillió tranzakciót bonyolít le.

Arra a felvetésre, hogy a hasonló fejlesztések miatt munkahelyek sora szűnik meg, az üzletember kifejtette: a világ fejlődése mindig okozott egyesek által beláthatatlan súlyosságúnak címkézett problémákat, ám ezek a további fejlődés révén meg szoktak oldódni.

“Most az a feladata az emberiségnek, az a feladatuk a vállalkozóknak, hogy elősegítsék a fejlesztéseket a molekuláris biológiában, az összes természettudományban, a nanotechnológiában, a robotizálásban, és olyan termékeket, szolgáltatásokat találjanak ki, hozzanak létre, amelyekre látszólag egyelőre nincs is igény” – mondta, hangsúlyozva, hogy a ma még részben fantasztikusnak tetsző dolgokra is ki kell termelni a tömeges fogyasztói igényeket, mert így jönnek létre aztán új munkahelyek.

Elmondta: Magyarország mai helyzetére, problémáira nem nagyon figyel oda, kitért azonban arra, hogy Magyarország és a többi kelet-európai ország pénzpiaci oldalról megközelítve külön-külön elenyésző és mindig bizonytalan likviditású piac marad, ezért aztán mindig is túl drága lesz nagy külföldi vállalatoknak komoly infrastruktúrát fenntartani, működtetni itt.

Ezen országok tőzsdéi és rajtuk keresztül a térség vezető cégei előtt csak akkor tárulnak szélesre a kapuk, ha a nemzeti börzék a legkorszerűbb technológiák mentén egyesülnek. Így növekszik majd az összlikviditás, és ezáltal a globális érdeklődés is a régió nemzetgazdaságai, pénz- és tőkepiacai iránt – fejtette ki Péterffy Tamás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.