Folytatódik a Széchenyi Kártya Program

A kormány határozott a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói támogatásának folytatásáról. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

 

A kabinet döntése értelmében a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében a 2013. január 1. és 2013. december 31. között kibocsátott kártyákhoz 10 millió forint hitelösszegig 365 napra 1 százalékpont kamattámogatást biztosít.

Egyúttal arról döntött a kormány, hogy a 2013. december 31-ig kibocsátott, maximum 25 millió forintos kártyák teljes kölcsönösszegére a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt készfizető kezességvállalás éves díjának 50 százalékáig terjedő támogatást biztosít azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg a kezességi díj vetítési alapjának 0,75 százalékát.

A kormány a Széchenyi Kártya Program keretében 2013. január 1. és 2013. december 31. között megkötött Széchenyi Forgóeszköz Hitel, Széchenyi Beruházási Hitel, Széchenyi Önerő Kiegészítő és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel hitelszerződések teljes összegéhez az adott ügylet futamidejének első három évére évi 2 százalékpont kamattámogatást nyújt. Egyúttal az ezen hitelekhez nyújtott készfizető kezességvállalás díjának 50 százalékáig
terjedő támogatást biztosít azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg a kezességi díj vetítési alapjának 0,75 százalékát.

A kormánydöntés értelmében a kamattámogatás és kezességi díjtámogatás forrása az éves költségvetési törvényben meghatározott gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat.

A határozat a közzétételét követő napon lép hatályba azzal, hogy a támogatási feltételekre vonatkozó rendelkezéseket a 2013. január 1-jét követően kibocsátott kártyákra és a 2013. január 1-jét követően megkötött hitelszerződésekre kell alkalmazni.

A Széchenyi Kártya Programot működtető a KA-VOSZ Zrt. idén április végén közölte: elérte az 1000 milliárd forintot a tízéves Széchenyi Kártya Programon belül nyújtott hitelek összege.

A hiteligénylések száma az elmúlt tíz évben meghaladta a 218 ezret és több mint 162 ezer hitelügylet jött létre. A kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje növekedett, ami a válság alatt nagyban hozzájárult a munkahelyek megtartásához – közölte akkor a társaság. A programot a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások forgóeszköz-finanszírozásának segítésére, valamint az átmeneti likviditási nehézségeinek áthidalására hozták létre.

A maximálisan igényelhető hitelösszeg a kezdeti 1 millió forintról 2003 júliusában 5 millió forintra, 2004 júliusában 10  millió forintra, 2006 májusában pedig 25 millió forintra emelkedett. A program elemei összevontan akár 150 millió forint hitelösszeget is elérhetnek.

A Széchenyi Kártya Konstrukció 2010-ben bővült programmá. Ekkor vezették be a forgóeszközhitelt és a beruházási hitelt. A program  elemei egymásra épülnek és egyidejűleg is felhasználhatók. 2011. szeptember 1-jétől a KA-VOSZ Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával elindította az Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, 2012 tavaszától pedig igényelhető az uniós pályázatokon való részvételt segítő a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.