Elengedték az előállított három diákot, a kormányszóvivő szerint mindenki nyertes

A rendőrség csütörtökre virradóra elengedette mind a három, a diáktüntetéssel kapcsolatban előállított diákot a IV. kerületi rendőrkapitányságról az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa szerint.

 

Az ORFK sajtóügyelete későbbre ígért tájékoztatást.

Az MTI értesülése szerint a három előállított diák közül az egyik fiatalkorú.

 

 

Kormányszóvivő: mindenki nyertese a folyamatnak

Mindenki nyertese a folyamatnak – mondta a felsőoktatás átalakítása kapcsán Gíró-Szász András kormányszóvivő az M1 Az Este című műsorában szerdán.

A kormány szerdai határozata választ ad az egyetemisták félelmeire és egyúttal másfél éve meghirdetett céljai is teljesülnek, azáltal, hogy a hallgatók minél magasabb arányban fejezzék be eredményesen felsőfokú tanulmányaikat, és a jelenleginél jobb minőségű, jobb elhelyezkedési esélyeket biztosító diplomákat szerezzenek – mondta a kormányszóvivő.

Hozzáfűzte, hogy a kormány megérti a diákok félelmeit, amelyek az állami ösztöndíj, fél ösztöndíj, diákhitel rendszerének meg nem értéséből fakadt és indokoltak a változtatások. Az állam abban érdekelt, hogy aki bekerül a felsőoktatásba, meghatározott időn belül el is végezze a választott szakot és versenyképes diplomával lépjen ki a munkaerőpiacra.

A kormány döntése szerint az állam által finanszírozott helyek száma 2013 őszén nem lehet kevesebb a tavalyinál, az az 55 ezernél. Ezzel a kormány nagyon tágra nyitotta a kaput a felsőoktatásban, hiszen ez a minimális szám, de ennél lehet több is az államilag finanszírozott helyekre felvett hallgatók száma, ez egy felülről nyitott szám – mondta Gíró-Szász, aki hozzátette: a szaktárca szabályozza majd hogy milyen szakokon, mely mértékben lesznek államilag finanszírozott helyek, ez várhatóan még karácsony előtt nyilvánosságra kerül.

A felsőoktatás finanszírozási kérdései kapcsán a kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet: téves az az álláspont, hogy az állam pénzt vesz ki a felsőoktatásból, hiszen túl azon, hogy jövőre 24 milliárddal több jut a területre, összességében még hozzávetőleg félszáz milliárddal segítik a felsőoktatást.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a műsorban üdvözölte, hogy a hallgatói részösztöndíj – legalábbis átmenetileg – “kimúlt”, továbbá, hogy legalább tavalyi szinten rögzítették az államilag finanszírozott helyek számát. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a kancellári rendszerről velük nem tárgyalt senki, nem ismerik az erre vonatkozó elképzeléseket, a folyamatos és szigorú gazdasági ellenőrzés azonban már évek óta működik az egyetemeken.

A rektori konferencia elnöke szerint a legutóbbi kormányzati kommunikációk szerint különböző formákban ígérkező összesen 74 milliárdos többlettámogatás korántsem biztos, hogy alkalmas a 37 milliárdos elvonás kompenzálására. “Meglehetősen körvonalazatlan képletről van szó” – jegyezte meg Mezey Barna.

Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának  (HÖOK) elnökségi tagja a műsorban üdvözölte, hogy a kormány belátja, óriási hibát követett el és a hallgatóknak igaza volt.

Ugyanakkor a HÖOK képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy a diákok nem csak a keretszámok miatt mentek az utcára, emelték fel hangjukat, összesen féltucatnyi követelést fogalmaztak meg szervezeteik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.