Gyöngyösi felszólalása – Minden mértékadó párt és politikus egy emberként ítélte el a történteket

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerint a Gyöngyösi Márton Jobbikos képviselő által hétfőn az Országgyűlésben elmondottak legfontosabb következménye és eredménye, hogy minden mértékadó párt és politikus egy emberként ítélte el a “megengedhetetlen” kijelentést.

 

Altorjai Anita, a KEH sajtófőnöke kedden az MTI megkeresésére közölte: Áder János államfő üdvözölte, hogy a kormány és a civil világ is elutasította az elhangzott kijelentéseket, és ennek üzenetértéke kell, hogy legyen mindenki számára.

Hangsúlyozta: a köztársasági elnök az elmúlt fél évben több ízben is világossá tette, hogy aki egy magyar embert vallása, származása miatt sért meg, az a magyar nemzetet sérti meg. “Az ilyen és ehhez hasonló mondatoknak, gondolatoknak nincs helye a magyar Országgyűlésben!” – írta a sajtófőnök, hozzátéve: az elhangzottak minden jóravaló, tisztességes magyar ember erkölcsi érzékét alapjaiban sértik.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány nem áll Palesztina oldalára a gázai konfliktus ügyében. Úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: “pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

 

Gyöngyösi Márton nem mond le és lezártnak tekinti az ügyet

 

Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti kijelentése miatt “megköveti zsidó honfitársait”, elismeri, hogy félreérthetően fogalmazott amikor zsidó származásról beszélt, de “fel sem merült benne”, hogy lemondjon, az ügyet pedig lezártnak tekinti. Erről a Jobbik frakcióvezető-helyettese kedden beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: felszólalásában “etnikai, faji alapon történő vagy zsidó származás szerinti listázás (…) természetesen nem hangzott el”, hanem “izraeli zsidó honfitársainkról, az ő jelenlétükről Magyarországon volt szó”.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem áll Palesztina oldalára a közelmúltban kialakult gázai konfliktus ügyében. Az államtitkár válaszában azt mondta, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

A Jobbik képviselője viszonválaszában úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: “pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Az államtitkár erre úgy reagált, hogy nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

Gyöngyösi Márton kedden elmondta: fenntartja pártja azon kezdeményezését, hogy a kormánynak igenis közzé kellene tennie a magyar-izraeli kettős állampolgársággal rendelkező és így potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kormánytagok és országgyűlési képviselők esetleges listáját. Hangsúlyozta: az adatvédelmi biztos egy korábbi vizsgálatában kimondja, hogy közérdekű nyilvános adat a közszolgálati tisztviselők állampolgársága, így Gyöngyösi Márton szerint egy ilyen vizsgálat “nem kellene, hogy megütközést keltsen Magyarországon”.

A jobbikos politikus kedden úgy fogalmazott: kizárólag a magyar nemzet iránt 100 százalékos lojalitással bíró emberekre van szükség az Országgyűlésben és a kormányban, ezért az ellenzéki párt szerint a nemzetbiztonsági kockázatok felmérése szintjén igenis érdemes megvizsgálni “a magyar-izraeli kettős állampolgárság ügyét”. Szerinte ugyanis egy esetleges “kettős kötelezettségvállalás” esetében felmerülhet, hogy “erősebb-e az egyik a másiknál, vagy mehet-e egyik rovására a másik”.

Gyöngyösi Márton azt mondta, hogy az Országgyűlés 2010-es alakuló ülésén akkori MSZP-s képviselők izraeli kitűzőkkel a mellükön jelentek meg, és ez szerinte “olyan mértékű elfogultságot tükröz, amely nemzetbiztonsági kockázatok kérdését veti fel”.

 

Tüntetők állnak sárga csillaggal a ruhájukon 2012. november 27-én Az Élet Menete Alapítvány demonstrációján a budapesti Kossuth téren, ahol Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese november 26-i parlamenti felszólalása miatt tiltakoztak. MTI Fotó: Kovács Tamás

Tiltakozó demonstrációkat tartottak a Parlament előtt

 

Két demonstrációt is tartottak kedden délután a Parlament épülete előtt, hogy tiltakozzanak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő előző napi országgyűlési felszólalása miatt. A tiltakozók többsége sárga csillagot tűzött a ruhájára.

Flashmobot, úgynevezett villámcsődületet tartott egy, a Facebookon szerveződött csoport az Alkotmány utcánál, majd innen átvonultak a Parlament metróbejárathoz közeli 1-es kapujához, ahol az Élet menete alapítvány egyesület hirdetett demonstrációt.

Az egyesület képviselői petíciót, valamint 386 Dávid-csillagot adtak át az Országgyűlés sajtófőnök-helyettesének. A dokumentumban azt kérték, osszák szét azokat a képviselők között, hogy a politikusok így vállalhassanak jelképesen közösséget a magyar zsidókkal, a nácizmussal szemben.

A petícióban utaltak arra, hogy a sárga csillag, mint szimbólum hét évtizede megpecsételte 600 ezer magyar állampolgár sorsát.

A tömegben a téren megjelent több ellenzéki és kormánypárti országgyűlési képviselő, köztük a Fidesz, a KDNP, az MSZP, az LMP és a DK politikusai. A demonstrálók között feltűnt a Változást! 2014 szervezet, valamint a romák zászlója is. Utóbbi zászló alatt állók az MTI-nek azt mondták, együttérzésüket és tiltakozásukat kívánják kifejezni.

 
A budapesti izraeli nagykövet elítélte a felszólalást

 

Határozottan elítélte Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői felszólalását az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete.

A diplomata szerint amit a képviselő mondott, az egyértelmű megnyilvánulása az évszázadok óta ismert, és a zsidó nép és az emberiség legnagyobb tragédiáját, a soát okozó klasszikus antiszemitizmusnak.

Gyöngyösi Márton szavai ugyanakkor jól példázzák az utóbbi tíz évben Európában tapasztalható új antiszemitizmust is, amely hamis vádakat zúdít az izraeli népre, Izraelt szörnyetegként állítja be, felelősnek kiáltja ki a világ, és különösen a palesztinok gondjaiért, és a valóságot kiforgatva azt állítja, hogy háborút visel a palesztinok ellen, holott a zsidó állam csak önvédelmet folytat – mondta Ilan Mor.

A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány gyorsan reagált a képviselő felszólalására. Hozzátette: Izrael és Magyarország viszonya nagyon baráti és jó, közös érdekeken alapul, és a két népet széttéphetetlen kapcsolat fűzi össze.

Sok ezer magyar származású izraeli van, aki nem felejtette el a szülőföldjét, és nagyon szoros kapcsolatot tart vele. Ez a kapcsolat erősebb, mint bármilyen, a zsidó közösséget démonizálni akaró antiszemita kísérlet, kövesse el azt akár parlamenti képviselő, akár “az utca egyszerű embere” – mondta.

Ilan Mor felszólított minden magyarországi demokratikus erőt, hogy együtt szegüljenek szembe az Izrael démonizálására és az antiszemitizmus terjesztésére tett, a képviselői mentelmi jogot kihasználó kísérleteknek.

 

Az EMIH büntetőfeljelentést tesz

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) büntetőfeljelentést tesz Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen, aki az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről beszélt hétfőn a parlamentben.

A hitközség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ezzel együtt a kormányt és a demokratikus parlamenti pártokat arra kérte fel: tegyenek meg mindent a Parlamentben megjelent nácizmus visszaszorítása érdekében.

Az EMIH szerint a “Jobbik a középkori babonákon alapuló antiszemitizmus után immár nyíltan is nácizmust képviseli”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.