Adóreformok világszerte

A globális gazdasági bizonytalanság ellenére a kormányzatok tovább reformálják adórendszereiket: a Világbank és a PwC tanácsadó cég új kutatása alapján 2011 júniusától 2012 májusáig 31 ország tett lépéseket a kis- és középvállalkozások adózásának megkönnyítése érdekében.

 

A szerdán megjelent Paying Taxes 2013 című tanulmány 185 gazdaság adózását vizsgálja, és rámutat, hogy a legáltalánosabb adóreformnak az online adózási rendszerek bevezetése vagy annak fejlesztése számít, amely 16 ország esetében is felmerült – ismerteti közleményében a PwC.

“Az elektronikus adatkezelés és fizetés csökkenti a papírmunkát, illetve az adózási rendszer bonyolultságát, valamint segít az adózás teljesítésének növelésében és csökkenti az adminisztráció költségeit” – idézi a közlemény Augusto Lopez Clarost, a Világbank-csoport globális indikátorok és elemzések részlegének elnökét.

“A kutatás szerint az elmúlt évek során a közepes méretű vállalkozások körében fokozatosan csökkent a befizetések, valamint az adózási kötelezettségek teljesítésére szánt órák száma. Az adózási terhek világszerte minden régióra jellemző csökkentése jelentős előrelépésnek minősül” – hangsúlyozza Augusto Lopez Claros.

“A feszültség érezhető, a kormányoknak muszáj növelniük az adóbevételeket, ugyanakkor olyan rendszert kell létrehozniuk, amely elősegíti a gazdasági aktivitást és növekedést. Azon kormányoknak, amelyek próbálnak egy még inkább vállalkozásbarát adózási környezetet teremteni, nemcsak a különböző adókulcsokra kell összpontosítaniuk, hanem az adminisztrációs idő és a befektetett erőfeszítés minimalizálására is – nyilatkozta a közlemény szerint Andrew Packman, a PwC UK adóosztályának partnere.

Egy gazdasági elemzés szerint, amelyet a PwC vezető tanácsadója, Andrew Sentence készített és mutatott be, azon országok, ahol lépéseket tettek az adózás adminisztrációjának csökkentése érdekében, mind a befizetések számát, mind pedig az adózásra fordított időt illetően, nagyobb gazdasági növekedést könyvelhettek el.

Bár a reformok világszerte folytatódnak, a legfrissebb tanulmány szerint a reformokat bevezető országok száma az utóbbi év során 35-ről 31-re esett vissza. A reformok fókuszában továbbra is az adózási rendszer adminisztrációs terheinek csökkentése áll. A múlt évben a teljesítések ideje 8 órával, a befizetések száma pedig majdnem kettővel, míg a teljes adóteher csupán 0,3 százalékkal esett vissza.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.