15 milliós bírság a Calgont gyártó cégnek megtévesztő reklámért

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Reckitt Benckiser Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor a Calgon vízlágyító termékének népszerűsítésekor valótlan állításokat tett az ecet hatására vonatkozóan. A vállalkozásra ezért 15 millió forint bírságot szabott ki a hivatal.

 

A versenyhivatal szerdán közölte: a Reckitt Benckiser 2010. augusztus 2. és november 21. között különböző televíziós csatornákon sugárzott reklám állításait vizsgálta.

A termék népszerűsítése során használt szlogenek (például “Eddig ecettel vízkőtelenítettem a mosógépem, ennek ellenére elromlott.”) többek között azt sugallták a fogyasztóknak, hogy az ecet nem alkalmas a mosógépnek vízkő által okozott meghibásodása elleni védekezésre, mert a használatának ellenére elromolhat a mosógép, valamint esetleges rozsdásodás is felléphet.

A fenti állításokkal a GVH szerint azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a Calgon az ecettel összevetve hatékonyabb és biztonságosabb szer, amely alkalmas a mosógép meghibásodásának elkerülésére. Ezzel szemben a vizsgálat során a vállalkozás nem tudta bizonyítani, hogy az ecet használata mellett a mosógép vízkőképződés miatt meghibásodhat, így az állítások valótlannak tekinthetők.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.