Gyámhivatal – csak kirendeltség lesz Budaörsön, döntéshozó nem

Nemrég nyolcadik szakmai konferenciáját tartotta a Budaörsi Városi Gyámhivatal, melynek fő témája a gyermekvédelem és gyámügyi igazgatással kapcsolatos jogszabályváltozások voltak. A járások kialakításával pedig Budaörsön megszűnik az önálló gyámhivatal.

 

 

Megtelt a budaörsi önkormányzat nagyterme, hiszen nem csak Budaörsről, hanem a környező településekről is sokan érkeztek a gyermekvédelemmel foglalkozók. A szakmai napon Németh Zsolt kriminológus, Szabó János szociálpolitikus és Hegedűs Ágnes a Pest Megyei Kormányhivatal főosztályvezető helyettese is szakmai előadást tartott az érdeklődők számára. Az előadások után sorra záporoztak a kérdések, melyekből világosan kiderült, hogy sok a kétely és bizonytalanság a gyermekvédelem területén dolgozókban.

Az előadásokon bemutatott ábrákból kiderült, hogy a járási hivatalnál hatósági osztály fog működni, ahol a szociális, illetve a jegyzői gyámhatósági feladatok egy részét lehet majd intézni. Egy másik része azonban gyámhivatali feladat lesz.

A jövőben a hivatal is elköltözik, így az új épület az Uzsoki utcai (volt GESZ) területén, ugyanakkor a kormányablak máshol lesz. Továbbá a kormánymegbízott több helyen is arról számolt be, hogy a jövőben csak a kormányablakban lesz ügyfélfogadás.

A gyámhivatalok számára azonban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy 2013-ban a járásokhoz, és nem a helyi önkormányzatokhoz fognak tartozni. Ennek értelmében a gyámhivatal átkerül a járásközpontba, vagyis Budakeszire, ahol jelenleg ketten foglalkoznak az ügyekkel, míg nálunk hat szakember teszi mindezt.

A szabályok szerint a jelenleg működő gyámhivatal szakembereit ügyintézőként vehetik át a járások, a vezetői pozíciókra pedig pályázatot írnak majd ki. Ismerve azonban Budakeszi és Budaörs vezetői között a konfliktust, Teller Tamásné a gyámhivatal vezetője nem bízik benne, hogy nyerni tudnak a pályázaton.

A jogszabály azt írja elő, hogy 2013. március 31-ig székhely szerinti gyámhivatal vezetője a vezető, és csak informális híreink vannak arról, talán kik fogják írni a pályázatot a vezetői helyre. Ám én nem gondolom, hogy budaörsiként Budakeszin számításba vennének.”

Hozzátette azonban, reméli, hogy azok akiknek jelenleg folyamatban lévő ügyük van a hivatalnál, minél kevesebbet éreznek majd mindebből. Mivel azonban az ügyintéző saját maga is bizonytalan helyzetbe kerül ez késleltetheti majd az ügyintézést, miközben átviszik az ügyeket a járási hivatalhoz.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.