Nagy az igény a szakemberek iránt a székelyföldi Hargita megyében

Noha az országos átlagnál magasabb a munkanélküliségi ráta a székelyföldi Hargita megyében, mégis jelentős a munkaerő-kereslet.

 

A Hargita megyei önkormányzat elemzőcsoportja a megye munkaközvetítő ügynökségénél 2011 januárja és 2012 szeptembere között meghirdetett állások alapján készített elemzést a megye munkahely-igényéről.
Az építőiparban, valamint a konfekció- és textiliparban a legnagyobb a munkaerő-kereslet Hargita megyében – idézte a megyei önkormányzat keddi közleménye András Zoltánt, az elemzőcsoport vezetőjét.
Az elemzés szerint 2012. január-szeptemberben 4288 munkahelyet hirdettek meg a megyében, 8,25 százalékkal többet, mint 2011 hasonló időszakában. A meghirdetett munkahelyek egy szerkezeti átalakulás jeleit is kirajzolják. A textil- és konfekcióiparban meghirdetett állások száma 158 százalékkal növekedett, a faiparban 52,8 százalékkal, a vendéglátóiparban 35,5 százalékkal és az építőiparban pedig 29,7 százalékkal.
Csökkent ugyanakkor a meghirdetett állások száma az ipari szakmunkások esetében (34,23 százalékkal), a kereskedelemben (17,24 százalékkal), a felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél (11,7 százalékkal), 52,64 százalékkal pedig a mezőgazdasági és erdészeti ágazat munkaerőigénye esett. Ezt – az elemzés szerint – a gyenge idei termés, és a megváltozott törvényi háttér is okozhatta.
Az elemzőcsoport tanulmánya szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében a gazdasági és a műszaki szakemberek iránt mutatkozott számottevő kereslet.
Romániában a statisztikai hivatal október végi adatai szerint 5,17 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a 85 százalékban magyarok lakta megyében pedig 6,41 százalék volt a munkanélküliek aránya.
http://elemzo.hargitamegye.ro/index.php/hu/elemzo-csoport/110-a-munkaeropiac-kinalati-oldala-hargita-megyeben

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.