A budaörsi Fidesznek nem a karbantartás, hanem a kézben tartás a lényeg?

MSZP támogatással szervezné ki a Fidesz Budaörs város oktatási intézményeinek működtetését a polgármesteri hivatal alól egy, a fideszes által kinevezett korábbi fideszes bizottsági tag vezette intézménybe. 

 

 

Köznevelési Intézményműködtető Szervezet létrehozásáról döntött a budaörsi képviselő-testület fideszes többsége, az MSZP-s képviselő támogatásával. Az iskolák fenntartására létrehozandó, a város polgármestere szerint teljesen felesleges szervezet élére a kormánypárt bizalmi emberét állítanák.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere nem érti, hogy az önkormányzat egyetlen szocialista képviselője miért nem működött velük együtt, ahogyan már korábban is. Az ülésen felsorakoztatott összes érv sem tudta meggyőzni a szocialista képviselőt.

A Jobbik nem vett részt a szavazáson, mert az előterjesztést a „kormány eszement oktatáspolitikájának” helyi folytatásának tartja.

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének közleménye:

Nagyon úgy tűnik, hogy azt a keveset, amit az oktatási szférából a Fidesz országosan meghagyott az önkormányzatoknál, a helyi szervezetei igyekeznek megkaparintani. Budaörsön legalábbis ilyen irányú előterjesztést szavazott meg a Fidesz egy MSZP-s képviselővel karöltve a november 7-én tartott képviselő-testületi ülésen.

Budaörsön immár két évtizede működteti féltucatnyi iskoláját az önkormányzat közmegelégedésre, és az országos átlagot messze meghaladó színvonalon. Ezek az intézmények január elsején átkerülnek az államhoz, ám az üzemeltetési feladatok megmaradnak az önkormányzatnál.

Józan ésszel azt hinné az ember, ha eddig megbirkóztunk a teljes intézményrendszer működtetésével, akkor nem okozhat gondot csak az üzemeltetés.

Az önkormányzatban ülő Fidesz-KDNP frakció ezt nem így látja, ezért azt kezdeményezték, hogy hozzon létre az önkormányzat az üzemeltetésre egy Köznevelési Intézmény-működtető Szervezetet.

Nem hatottak a racionális érvek, hogy ha az önkormányzat üzemeltetne továbbra is, akkor nem kerülne plusz pénzbe, nem kellene új embereket felvenni, és természetesen nem lenne szükség új, számukra megbízható és jól fizetett vezetőkre sem.

A Fidesz nem szeret semmit a véletlenre bízni, ezért az új szervezet vezetésére mindjárt javaslatot is tettek, s minő véletlen ez az ember egy fideszes volt külsős bizottsági tag. Mellékesen jelenleg egy környékbeli település jegyzője. Ez utóbbi mellette szóló érvként hangzott el, mint, ami igazolja, hogy jól tájékozott közigazgatási ügyekben. Az sem zavarta a javaslat támogatóit, hogy a budaörsi hivatalvezető éppen két hete lett az év jegyzője, így lehet, hogy ő is magas színvonalon képes lenne ugyanazt a feladatot ellátni, amit eddig is kiválóan elvégzett. 

„Szakmai” érvként annyi hangzott el, hogy a polgármester az elmúlt 20 év alatt túlságosan jó viszonyt alakított ki az iskolaigazgatókkal.

A Fidesz egyébként egyeztetett is – az ülés előestéjén-, mielőtt a képviselő-testület elé tárta javaslatát – persze ezt is amolyan fideszes módra. Két bizottsági vezetőjük egy kávéházba invitálta a helyi iskolaigazgatókat. Az úgymond szakmai egyeztetésre nem kaptak meghívást sem a reprezentatív szakszervezetek, sem a hivatal oktatási irodájának vezetője és természetesen a jelenlegi munkáltató, a polgármester sem. Mivel Budaörsön a Fidesz van többségben a képviselő-testületben, joggal érezhették az igazgatók, hogy a tűzzel játszanának, ha bírálnák az elképzelést. Érdekes módon, ezen az egyeztetésen kritikai észrevétel nem is hangzott el.

Az ügy pikantériája, hogy az új szervezet létrehozását csak a szocialista képviselő támogatásával sikerült megszavazni.

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs város polgármestere

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.