John Lipsky: Magyarország sikeres lehet a válságkezelésben

John Lipsky amerikai közgazdász szerint Magyarország sikeres lehet a válság kezelésében, ehhez azonban eltökéltségre, bátorságra és világos szemléletre van szükség.

 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgató-helyettese hétfőn a Pécsi Tudományegyetem Teleki-előadássorozatának nyitórendezvényén úgy fogalmazott: Magyarország számára fontos lenne, hogy növelje a befektetéseket, a hatékonyságot és megoldást találjon az állami szektor eladósodására. “Ez nem egyszerű, mert ezek nagy kihívások, és hatásos cselekvéseket igényelnek” – mondta.

A közgazdász úgy vélte, Magyarország a mostaninál nehezebb helyzetekből is kilábalt már. Most ugyanakkor szükséges, hogy változtasson fiskális politikáján, kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól és megoldást találjon arra a problémára is, amit a pénzügyi szektorban bevezetett súlyos adók jelentettek, amelyek hatására hanyatlott a hitelezés. “Magyarországnak egy újabb hatékonysági fokot kell elérnie. Erősítenie kell a bizalmat, nincs más megoldás a termelékenység javítására” – hangsúlyozta.

John Lipsky azt hangoztatta, hogy optimista az eurózóna jövőjét illetően, az meg fog felelni a kihívásoknak. Hozzátette, a sikerhez azonban szükséges, hogy az Európai Unió létrehozza a jelenleginél sokkal nagyobb hatáskörrel rendelkező központi intézményeit. “Ha Magyarország hasznot akar húzni az eurózóna sikeréből, részt kell vennie ebben a folyamatban. Ez a hosszú távú kihívás a gazdaság számára” – vélekedett.

Hozzátette: ha az eurózóna nem lesz sikeres, akkor a Magyarország előtt álló problémák “sokkal nagyobbak lesznek, mint azt el tudjuk képzelni”. Mindenesetre Magyarország és szomszédai a következő években lassú fejlődéssel számolhatnak, és ezen időszak alatt kiigazításokra is sor kerülhet.

John Lipsky Magyarországnak az IMF-fel folytatott tárgyalásaival kapcsolatban újságírói kérdésre azt mondta: magánemberként az a véleménye, hogy mindkét félnek ugyanaz a célja: a gazdaság talpra állítása és sikeressé tétele. “Zavar, hogy olyan gondolatok megfordulnak az agyakban, miszerint a valutaalap ellenséges lenne Magyarországgal szemben” – jegyezte meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.