Szupervihar Amerikában – Kitelepítenek, bezárnak a kormányhivatalok és az ENSZ

Az Egyesült Államok sűrűn lakott keleti partvidékét fenyegető Sandy hurrikán miatt hétfőn zárva maradnak a washingtoni szövetségi hivatalok és felfüggesztik az ENSZ New York-i központjának tevékenységét is.

 

Az New Yorkban vasárnap este 7-kor leállt a tömegközlekedés. Michael Bloomberg polgármester elrendelte 375 ezer ember kitelepítését az alacsonyabban fekvő, áradás veszélyeztette területekről, a városba pedig a nemzeti gárda egységeit vezényelték.

New York-ban elhalasztották a felújított Szabadságszobor hétfőre tervezett átadását, zárva tartanak majd az iskolák és a tőzsdéken is kizárólag elektronikus kereskedés folyik majd.

Barack Obama amerikai elnök, aki vasárnap felkereste a szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) főhadiszállását, felszólította az amerikaiakat, hogy vegyék komolyan a helyi és állami szintű hivatalos személyek utasításait. Figyelmeztetett arra, hogy a katasztrófa következményeinek elhárítása, így az áramszolgáltatás helyreállítása napokig elhúzódhat.

Obama a helyi hatóságoknak felajánlotta a szövetségi szervek támogatását. A védekezésben a FEMA mellett részt vesz az amerikai védelmi és energiaügyi minisztérium is.

A meteorológusok szerint a Sandy, amelynek magja hétfő éjjel vagy kedd hajnalban éri el az amerikai szárazföldet, feltehetően New Jersey és New York állam magasságában, a ritka hibrid “szuperviharok” kategóriájába tartozik, amikor a kavargó trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, aminek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható. Szokatlan összetétele, valamint amiatt, hogy Halloween napján (október 31-én) is érezteti majd hatását, a hurrikánt Frankenstorm néven is emlegetik.

A viharzóna összesen mintegy 50 millió ember életét keserítheti meg és olyan nagyvárosokra terjedhet ki, mint Boston, New York, Washington, Baltimore és Philadelphia. A hurrikánerősségű szelek a magtól számított 280 kilométer sugarú körben tombolnak, az ezt övező trópusi vihar átmérője pedig mintegy 1670 kilométer. A vihar ereje a várakozások szerint nem fokozódik, ám kiterjedése szélesedhet.

A Sandy-Frankenstorm miatt összesen ötezer repülőjáratot töröltek és az Amtrak vasútvállalat pedig hétfőtől beszűnteti az “északkeleti folyosó” üzemeltetését. A keleti parti olajfinomítók termelését csökkentették és elkezdték készenléti tervek bevezetését.

A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt. Mitt Romney republikánus elnökjelölt már pénteken lemondta egy vasárnapi “fellépését” Virginia Beachen, ehelyett Ohio államba repült. Obama elnök szintén lemondott egy hétfői virginiai és egy keddi coloradói beszédet és Washingtonból figyeli a fejleményeket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.