Szigetvita – Peking határozott választ ígér a szuverenitását érintő lépésekre

Kína határozott választ fog adni minden olyan lépésre, amely az ország szuverenitását érinti – szögezte le Csang Cse-csün (Zhang Zhijun) külügyminiszter-helyettes kínai újságíróknak pénteken éjszaka.

 

A miniszterhelyettes azt hangoztatta, hogy Kína barátságban akar élni minden országgal, beleértve Japánt is, a békés fejlődés útját követi, de elveit nem adhatja fel. Ez azt jelenti, hogy “amennyiben bárki a szuverenitást érintő kérdésben Kínát próbára teszi, az országnak nem lesz más választása, mint hogy arra erőteljes választ adjon”.
Csang azt mondta, a japán kormány szeptember 10-i bejelentésével, miszerint “megvásárolta” a Tiaojü (Diaoyu)-szigeteket, súlyosan megsértette Kína területi szuverenitását. “Japánnak nincs joga megvásárolni vagy eladni Kína területét, a Tiaojü-szigetek egyetlen hüvelyknyi darabkáját vagy róla bármit” – hangsúlyozta.
Amit a japán jobboldali erők szerettek volna elérni, azt a japán kormány megvalósította – jegyezte meg a külügyi illetékes, kijelentve, hogy a japán jobboldali erők veszélyes politikája sodorta korábban Ázsiát egy hatalmas katasztrófába. Szerinte “ha ezeket az erőket nem állítják meg, hanem eszközként használják őket, ismét veszélyes útra vezethetik az országot”.
Kína sürgette Japánt, hogy pontosan mérje fel a helyzetet, számolja fel illúzióit, nézzen szembe a realitásokkal – mondta Csang. Hozzátette, Peking nem szeretné, ha ellenőrizhetetlen helyzet állna elő, de ha mégis megtörténne, azt nem a kínai fél fogja előidézni.
A Global Times című, angol nyelvű napilap szombati kommentárja közvetlenül reagált arra a pénteken Japánban megjelent hírre, miszerint a szigetország 5,3 milliárd dollár értékben járőrhajók és rendkívüli időjárási körülmények között használható helikopterek beszerzésére készül. A lap úgy véli, hogy ezzel a tengeri konfrontáció veszélye megnő.
“De Kína nem ijed meg. … Ha a két ország a szigetügy miatt fizikai összeütközésre kényszerül, Japán vesztésre van ítélve” – írta a kormányközeli újság. A szerző úgy foglalt állást: azzal, hogy a kínai őrhajók a szigetekhez tartozó 12 tengeri mérföldes tengerparti övezetbe is behatoltak, a valóságban is kérdésessé tették a terület feletti “japán ellenőrzés” tényét. A lap szerint ha japánok szállnak partra sziget területén, a kínai hatóságok el fogják fogni a “kínai területre illegálisan behatolókat”.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.