Dzsihádista merénylő akarta felrobbantani a New York-i Federal Reserve Bankot

Fel akarta robbantani a New York-i regionális szövetségi bank (Federal Reserve Bank) New York-i épületét egy, az al-Kaida terrorszervezettel rokonszenvező bangladesi férfi – jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

 

A 21 éves Kazi Mohammed Rezvanul Ahszan Nafiszt szerda reggel tartóztatták le, miután az épületnél leparkolt egy mikrobuszt, amelyről a fiatalember azt hitte, hogy bő 450 kilogramm robbanóanyagot rejt. A merényletkísérlet azonban nem jelentett valós veszélyt, mert a merényletre készülő férfi “tettestársai” valójában fedett FBI-ügynökök voltak és a “pokolgép” sem volt üzemképes. A merényletet a szövetségi és a New York-i rendőrök közös terrorelhárító akciócsoportja akadályozta meg.

A Loretta Lynch szövetségi ügyész által kiadott közlemény szerint Nafisz idén januárban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba azzal a titkos céllal, hogy az ország területén merényletet kövessen el. A kiszemelt célpontok között szerepelt a Federal Reserve Bank mellett egy meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselő és a New York-i tőzsde épülete is.

Nafisz, miután a bank mellett hagyta a mikrobuszt, amelyben összekapcsolta egy “detonátorral” a 20 zsákba szétosztott “robbanóanyagot”, egy közeli szállodába ment, ahol rögzített egy videoüzenetet.

“Nem állunk meg, amíg nem győzünk vagy mártírokká nem válunk” – hangoztatta a hivatalos tájékoztatás szerint Nafisz, aki a felvételen eltakarta az arcát, sötét napszemüveget viselt és  a hangját is elváltoztatta.

A férfi ezután egy mobiltelefon segítségével megpróbálta felrobbantani a “pokolgépet”, ekkor fogták el. Az akcióról Jay Carney fehér házi szóvivő szerint Barack Obama elnököt is tájékoztatták.

A szövetségi hatóságok azzal vádolják a letartóztatott bangladesit, hogy tömegpusztító fegyvert szándékozott bevetni és hogy anyagi támogatásban akarta részesíteni az al-Kaida terrorszervezetet. A férfi előzetes meghallgatáson már szerdán megjelent egy brooklyni szövetségi bíróság előtt.

Nafisz az FBI embereinek elmondta, hogy dzsihádista világnézetének kialakulásában döntő szerepe volt annak az amerikai állampolgárságú imámnak, Anwar al-Awlakinak, aki csatlakozott az Arab-félszigeten aktív al-Kaidához, és akivel tavaly egy amerikai dróncsapás végzett Jemenben. A bangladesi, aki egy Missouri állambeli főiskola hallgatója volt, készített egy B-tervet is, amely szerint öngyilkos merényletet követett volna el, ha a robbantásos terve lelepleződik.

A szerdai tájékoztatásból nem derült ki, hogy Nafisz kapcsolatban állt-e az al-Kaidával. Saját bevallása szerint a merényletet, amelynek tervével kapcsolatban még sok a homályos részlet, maga találta ki.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) rendszerébe tartozó New York-i bank épülete mindössze néhány sarokra található az újjáépülő Világkereskedelmi Központtól (WTC), amelynek ikertornyait a 2001. szeptember 11-i terrortámadás rombolta le.

Ray Kelly rendőrfőnök szerdai közleménye szerint 2001 óta az al-Kaida és a terrorszervezet szimpatizánsainak mintegy 15 merényletkísérletét hiúsították meg, amelyek New York olyan nevezetességei ellen irányultak, mint a Brooklyni híd, a tőzsde és a Citicorp Center.

 

 

Szeptember 11. kitervelője gyilkosságokkal vádolta Amerikát

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások állítólagos kitervelője szerdán a Guantánamói-öbölben található amerikai bázis tárgyalótermében azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az több embert ölt meg a nemzetbiztonság nevében, mint amennyi meggyilkolásával őt és társait vádolják.

Hálid Sejk Mohamed négy vádlott-társával együtt az erre a hétre kiírt előzetes hadbírósági meghallgatásán szólalt meg. Az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott, összehangolt támadásoknak 2976 halálos áldozata volt.

“Amikor a kormány szomorú annak a 3 ezer embernek a halála miatt, akiket szeptember 11-én öltünk meg, ugyancsak szomorúnak kell lennie amiatt, hogy az amerikai kormány emberek ezreit, milliókat ölt meg” – hangoztatta Mohamed.

Szerinte az Egyesült Államok túlságosan tágan értelmezi a nemzetbiztonság fogalmát, amelyre hivatkozva embereket kínoztathat meg, vagy gyerekeket vehet őrizetbe. Konkrét nevek említése nélkül Mohamed utalt arra, hogy Barack Obama elnök a nemzetbiztonságra hivatkozva ölette meg és dobatta a tengerbe Oszama bin Ladent, valamint dróntámadásokat rendelt el.

Mohamed, aki angol tolmácsolásban, arabul beszélt, arra biztatta a bírót, hogy ne hatódjon meg a “krokodilkönnyektől” és arról leckéztette a jelenlévőket, hogy “az önök vére nincs aranyból, a mienk sem víz, mindannyian emberek vagyunk”.

A vádlott terepszínű katonai mellényben jelent meg a bíróság előtt, amivel a védői szerint arra utalt, hogy valamikor az amerikaiak által támogatott mudzsáhídek soraiban harcolt a szovjetek ellen Afganisztánban. A hivatalos amerikai álláspont szerint a terrorizmussal vádolt guantánamói foglyok nem tekintendők törvényes hadviselő félnek, ezért nem illetik meg őket a hadifoglyoknak járó jogok.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.