Az életmentő polgárőrt kitüntetésre javasolják

Október 17-én ijedt nagymama hívta a Budaörs Rádió reggeli műsorvezetőjét, Szénási Marcit. A kék iskola tetejéről egy férfi készül ugrani, adta tudtára a Rádió munkatársának. Őt az unokája értesítette telefonon, aki a többi gyerekkel együtt a tornateremben tartózkodott.

 

6:45-kor érkezett a férfi és felmászott a konyha kéményére – mondta el megkeresésünkre Turcsik Viktor a Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. – Ebben az időben csak egy ügyeletes pedagógus tartózkodott az épületben.

7:10-kor az ügyeletes tanár rendőri jelenlétre lett figyelmes az intézmény körül. Az egyenruhásoktól tudta meg, hogy ember van a tetőn.

A korareggeli órákban a kijelölt feladata végrehajtása során Szemán János a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú egyesület tagja észlelte, amint Budaörsön a Bredzfeld utcában lévő iskola fűtőkéményére egy ismeretlen személy felmászik.

A 24 órás polgárőr ügyeletre jelentette a rendkívüli eseményt és erősítést kért, ami négy fővel a helyszínre érkezett és lezárta a környéket a forgalmat irányította.

7:30-kor megkezdődött az intézmény kiürítése olyan útvonalon, (katasztrófavédelmi utasításoknak megfelelően) hogy a gyermekek ne láthassák a jelenetet. A tanulókat az iskola tornatermébe terelték.

Az időközben értesített szakhatóságok (tűzoltóság, mentő, rendőrség) kiérkezése után Szemán János az emelő kosárral az öngyilkos jelölt férfihoz emelkedve szóval tartotta, majd a férfi pillanatnyi figyelmetlenségét kihasználva, megragadva Őt az emelőkosárba rántotta, majd a földön az orvosoknak átadta a zavarodottnak tűnő embert. Helytállásával megmentette az életét.

7:45 előtt néhány perccel a polgárőrök, rendőrök, mentők és tűzoltók közös munkájával sikerült a férfit lehozni a tetőről.

Az első szünetben a gyerekek elfoglalhatták a helyüket és megkezdődhetett a tanítás.

A kritikus helyzetben kiemelkedő, bátor helytállásért javasoltam Szemán János részére a soron kívüli kitüntetés előterjesztését a Pest Megyei Polgárőr Szövetségnél és az OPSZ-nél – írta meg szerkesztőségünknek Dr. Bilisics Péter.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.