A Szezám utca alkotói ki akarnak maradni az amerikai választási harcból

A gyerekeknek készülő, Szezám utca című ismeretterjesztő műsor alkotói kedden közleményben tudatták, hogy ki akarnak maradni az amerikai választási küzdelemből, miután sorozat egyik szereplője, a Nagy Madár felbukkant az Obama-kampány egyik reklámfilmjében.

 

A Sesame Workshop tiltakozásának előzménye, hogy Mitt Romney republikánus párti elnökjelölt a múlt héten a Barack Obama elnökkel folytatott első televíziós vitában kijelentette, hogy meg kívánja vonni az állami támogatást a Szezám utcát sugárzó PBS közszolgálati televíziótól.

“Szeretem a PBS-t. Szeretem a Nagy Madarat. De nem fogom folytatni a költekezést, hogy Kínától kelljen kölcsön kérni rá” – jelentette ki Romney.

Az Obama-kampány erre válaszul kedden egy szatirikus választási hirdetéssel rukkolt elő, amely felvillantotta az amerikai pénzvilág olyan elítélt, egykor emblematikus nagymenőit, mint a dollármilliárdokban mérhető pilótajátékot szervező Bernie Madoff, a 2001-ben összeomlott energiakereskedelmi óriás, az Enron 2006-ban elhunyt elnök-vezérigazgatója, Ken Lay és Dennis Kozlowsky, a Tyco International több tízmilliós korrupcióba keveredett volt első embere.

A kampányhirdetés az sugalmazza, hogy Romney szerint nem a Wall Street, hanem a Szezám utca miatt kell aggódni, és a Nagy Madár áll az amerikai gazdaságot veszélyeztető fenyegetések mögött.

“Csak egy embernek van elég mersze ahhoz, hogy kimondja a nevét” – mondja drámai hangon a narrátor, miközben a képen Romney látható.

“Mitt Romney leszedi az ellenségeinket, bárhol is fészkeljenek azok” – hangzik a szöveg a Nagy Madár sárga bábját bemutató képsorok alatt.

A Szezám utca készítő szerint azonban nem tréfadolog, hogy a Nagy Madarat bevonták a választási kampányba.

“A Sesame Workshop (Szezám Műhely) egy pártokhoz nem kötődő, nonprofit szervezet, és mi nem támogatunk jelölteket és nem veszünk részt politikai kampányokban. Nem hagytunk jóvá kampányhirdetéseket, és a szokásos gyakorlatunknak megfelelően azt kértük, hogy a hirdetést vonják vissza” – hangzott a kedden kiadott, kétmondatos közlemény.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.