Wc-t zsűriz a Budaörs Rádió műsorvezetője

Az Inkontinencia Egyesület nemrég rádiós pályázatot hirdetett a magyar közvécé helyzetre fókuszálva a figyelmet.  Több pályázó rádió közül a versenyt a Budaörs Rádió nyerte.

 

Rédl Ádám a Térerő című délutáni show műsorvezetője, aki saját bevallása szerint maga is aktív wc felhasználó, sajátos stílusában, humoros szignálokkal és érdekes kérdésekkel átitatva derített ki mindent a közvécékről. Emellett igyekezett a lehető legteljesebb képet adni a sokakat érintő inkontinencia problémakör súlyosságáról és sokrétűségéről. Az interjúban az Inkontinencia Beteg Egyesületének elnöke mellett egy szakorvos is megszólalt, aki segített a hallgatóknak eligazodni a betegséghez kapcsolódó kérdésekben. Mindeközben a rádió akkori száguldó riportere Matsine Dénes vécés nénik után kutatva járta az országot, hogy bejelentkezzen a műsorba.

Milyen érzés volt a rádiós pályázatot megnyerni? Ha jól tudom egyáltalán nem volt zökkenőmentes…

Fantasztikus. Külön büszke vagyok erre a munkára. Egy hete semmi hangom nem volt és végig tudtam, hogy egyre közelebb a nagy nap. Valami megfázásos baci lehetett bennem, ami előttem végigette a családomat és mindenkit hetekig megfosztott a hangjától. Ez műsorvezetőként nem kifizetődő kór, mert azon a héten is dolgoznom kellett. A főnökömnek köszönhetően, csak néhány másodpercig beszéltem, de az is inkább hörgésre emlékeztetett. Végül az élő interjú napján egy színész ismerősöm javaslatára mézes hagymalevet ittam, nem hallgattam hangos zenét és meg sem szólaltam az élő lámpa felvillanásáig. Erre a fél órára mindent beleadtam, utána egy hétvégi konferencián alig tudtam kikrákogni valamit. Hálás vagyok Istennek, nagyon megáldott.

Mit gondolsz a nyilvános wc-k helyzetéről?

Sokat elmond a helyzetről száguldó riporterünk, aki egész nap wc-k után rohangált, de silány mennyiségű és minőségű helyre akadt. Ha az alapötletet követve hashajtót keverek az italába, emlékezetes napja lehetett volna… Nagyon tetszik a wc-térkép ötlete, de szerintem bővíteni kellene a térképre felvihető helyek számát. Sajnos a legtöbb mosdó étteremhez, vagy üzlethez kötött. Éppen ezért nagyon jó kezdeményezésnek tartom a feltérképezős figyelemfelhívást.

Hashajtó…..? Nem túl vad elképzelés?

Voltak „kreatív” ötleteink. Ezek között szerepelt, hogy én, mint műsorvezető, az interjú napján nem mehetek mosdóba. Lehet, hogy hiteles és talán rövidebb is lett volna a műsor, de a rádió vezetősége lefújta a kezdeményezést, a technikai háttér védelme érdekében…

Veled előfordult már hasonló helyzet, hogy kerestél, de nem találtál nyilvános wc-t?

Igen. Van egy elméletem. Két dologért nem szeretek fizetni. A hajvágásért és a vécézésért. Van benne logika, hiszen mindkét esetben én hagyok ott valamit… Ugyanakkor a szükség nagy úr és igencsak kínos jobb híján a benzinkútra befutni. Ott aztán jöhet az udvariaskodás. Remegő lábakkal, szemmel már a megkönnyebbülés útját fürkészve elszopogat az ember egy kávét, majd a wc-ig húzza a csíkot…

Mi a Térerő és a mobil wc kapcsolata?

Most azt hiszed megfogtál, de éppen nyáron volt egy érdekes megtapasztalásom. A Sziget fesztivál wc -sora mellett, a takarítás pillanatában egy földhöz vágott, szilánkosra tört mobilt láttunk a szippantós kocsi mellett. Egy barátom realizálta, hogy valaki a wc-be ejthette. Akkor azon a véleményen voltam, hogy aki olyan ostoba, hogy a trutyi felett telefonál és beleejti abba, az megérdemli. Csak este jöttem rá, amikor dolgomra sietve a saját mobilommal világítottam magamnak, hogy nem állok messze attól, hogy „elsüllyedjen a Térerő”. De szerencsére a Budaörs Rádióban mindig tiszta a Térerő!

A zsűri tagjai között helyet foglalsz Te is. Mit szóltál a felkéréshez?

Megtisztelő számomra a felkérés, hiszen úgy gondolom, hogy ez egy fontos téma, amiről mindenképpen beszélni kell. Még soha nem várakoztam ilyen izgatottan mobil vécékre…. – persze ebben az értelemben. Rengeteg lehetősége van a tervezőknek, nagyon kreatív ez a verseny. Az volna, csak igazán innovatív, ha valaki festegetés közben kidolgozná a helytakarékos találmányomat, az emeletes ToiToi-t. Bár ez esetben nem szívesen lennék én az alsóban. Kíváncsi vagyok a pályamunkákra.

Mi a véleményed ezekről a wc-kről?

Az egyik kedvenc jelenetem, amikor Leslie Nielsen egy ilyen típusú wc-t indít útjára egy szerencsétlen autós indulás során. Ki ne fantáziált volna már azon, hogy milyen lenne, ha valaki odébb gurítaná a fülkét, míg ő benne trónol. Komolyra fordítva a szót, szerintem nagyon jót tenne ezeknek a vécéknek, ha nem csak igénytelen falfirkákat olvashatnának az odabent várakozók, hanem gyönyörködhetnének a színvonalas munkákban. Nem tudom te hogy vagy ezzel, de a „hívj fel” feliratokból elegem van, bízom abban, hogy a mostani pályázattal ezen korszak lejár! Remélem, a
legjobbak forgalomba kerülnek és kétszer akkora sor áll majd mögöttük, mint hagyományos kék és zöld testvéreiknél.

Milyen számodra az igazán jó pályamű?

Azt hiszem, hogy én leszek a laikus nézelődő, aki tényleg arra szavaz majd, ami a leginkább leszögezi a tekintetét. Ha „betojás” egy ToiToi abból ugye baj nem lehet… Nagyon sokra értékelem
a kreativitást és szeretem a pontosan kidolgozott részleteket. Ha lenne egy Térerő-s vécé a műsorom
után szabadon, lehet, hogy lekenyerezne…

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.