Legyünk óvatosak a fogyasztói csoportot szervező vállalkozásokkal

A fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) együttesen mintegy 4,4 millió forinttal sújtott két fogyasztóicsoport-szervező céget, az Euromobilien Pénzügyi Szolgáltató Kft.-t, valamint az Orion Lux Tanácsadó Kft.-t (korábbi nevén 1ST 2011 Pénzügyi Szolgáltató Kft.).

 

A GVH csütörtöki tájékoztatása szerint a fogyasztói csoportok szervezésével és működtetésével 2009 óta foglalkozó Euromobilien Kft.-vel szemben azért indítottak vizsgálatot, mert a nyomtatott sajtóban 2010. június 1. és 2011. szeptember 6. között megjelent hirdetéseivel kapcsolatban feltételezhető volt, hogy a fogyasztók számára valótlan tájékoztatást nyújtottak az általuk kínált szolgáltatásról.

Az Orion Lux Tanácsadó Kft. 2010 decemberétől foglalkozik fogyasztói csoportok szervezésével. A GVH azért indított vizsgálatot a vállalkozással szemben, mert a 2011. március 7. és 2011. június 28. között hirdetéseiben a fogyasztók részére nem, vagy nem egyértelműen adott információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól.

Az eljárásokban a versenyhivatal egyebek között azt vizsgálta, hogy az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, jellemzően anyagilag megszorult, a hitelintézetek banki szolgáltatásaiból kirekesztett fogyasztók  a hirdetések, tájékoztatások alapján tisztában lehettek-e a fogyasztói csoport konstrukció lényeges elemeivel.

A hirdetések vizsgálatát követően a GVH megállapította, hogy a fogyasztók számára a hirdetésekből nem derült ki, hogy a vállalkozások kizárólag fogyasztói csoportok szervezésével foglalkoznak.

Nem derült ki az sem, hogy a vállalkozások a kínált konstrukcióban nem nyújtanak kölcsönt, holott a reklámokban használt fordulatokból a fogyasztó erre a következtetésre juthatott.

A hirdetések nem szolgáltak egyértelmű információval a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól sem, köztük arról sem, hogy az adott szolgáltatás nyújtására belső hitelezéssel kerül sor, valamint, hogy a fogyasztói csoport tagjai nem pénzhez, hanem vásárlói joghoz jutnak.

A Gazdasági Versenyhivatal közölte, hogy mindkét vállalkozás esetében megtiltotta a vizsgált és kifogásolt tartalmú tájékoztatások további megjelentetését, valamint a jogsértés súlyára, a kifogásolt hirdetések megjelenésének intenzitására, a vállalkozások felróható magatartására tekintettel az Euromobilien Kft.-t 911 832 forint, az Orion Lux Kft.-t 3 427 400 forint bírság megfizetésére kötelezte.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.