Őszentsége fákat ültetne Magyarországon is

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter találkozott Paramhans Swami Maheshwarananda indiai jógi guruval. A megbeszélés kiemelt témája volt  India öntözési szokásainak, technikáinak bemutatása.

 

Paramhans Swami Maheshwarananda vezeti a Sivatagi Esővízgyűjtő Kezdeményezés programot, amelyet Radzsaszthánban, India csapadékban legszegényebb államában indítottak. A lakosság és az állatállomány jelentős részét juttatják tiszta ivóvízhez. Emellett öntözéshez is tudnak vizet biztosítani, ami jelentős segítséget nyújt a helyi mezőgazdaságnak.

A program legfontosabb eleme, egy a helyi közösségek segítségével felépített mesterséges tározó, ami a monszun esők idején lehullott csapadékot felfogja és megőrzi. Emellett ösztönzik a helybeli lakosokat, hogy saját ciszterna ásásával lakhelyenként is fogják meg az életet adó vizet.

Őszentsége emellett elkötelezett híve a faültetésnek, amelyben hasonlóan aktív tevékenységet folytat. Ausztráliában, Adelaide városában és környékén közel hatmillió fát telepítettek az ő közreműködésével. A találkozón hangsúlyozta, szeretne Magyarországon is minél több fát ültetni és ehhez kérte Fazekas Sándor segítségét is.

A vidékfejlesztési miniszter elmondta, a mai világban nagy szükség van az Őszentsége által indított kezdeményezésekre, hiszen az emberiség napjainkban inkább rombolja a környezetét, mintsem építi. Fazekas Sándor, az Őszentsége által felvetettekkel kapcsolatban javasolta, hogy munkatársaik maradjanak kapcsolatban, hogy az esetleges együttműködés részleteit egyeztetethessék.

Paramhans Swami Maheshwarananda 1972-ben járt először Európában, ahol különös figyelmet fordított Kelet-Európa országaira és a térséggel szoros köteléke azóta is megmaradt. Magyarországra is több mint harminc éve jár rendszeresen. Az általa létrehozott “Jóga a mindennapi életben” rendszernek sok hazai követője van és minden magyar városban működik központjuk is.

(OS)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.