Versenyekkel és kiállítással ünneplik a 75 éves budaörsi repteret

Háromnapos rendezvénnyel ünneplik a hétvégén a budaörsi reptér 75. születésnapját. A reptér történetét bemutató kiállítás mellett siklóernyős, vitorlázó- és sárkányrepülő versenyeket láthatnak a nézők az I. Magyar Gliding Air Race keretében – mondta el az MTI-nek Fekete Kornélia, a program főszervezője.

 

A pénteken kezdődő rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet az idén 75. születésnapját ünneplő budaörsi repülőtérre, illetve magára a sportrepülésre – emelte ki a szervező.

A gliding siklást jelent – magyarázta Fekete Kornélia -, ami a könnyűrepülő légi sportokra, így például siklóernyős, vitorlázó- és sárkányrepülőkre utal.

“Szeretnénk legyőzni a távolságot az égen zajló események és a nézők között, akiket különböző technikai megoldások segítenek ebben. A versenyzőket közeli kamera figyeli, míg a földön óriáskivetítők közvetítik az élményt” – fogalmazott a főszervező, hozzátéve, hogy a sorsolások révén a szerencsések egy-egy startot közelről is megnézhetnek.

A bemutatók főszereplői között olyan neves sportrepülőket találni, mint Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok vagy Nádas Tamás műrepülő világbajnok, a szombati és vasárnapi versenyeken pedig képzett pilóták és oktatók vesznek részt.

Szombaton légi balett és kötelékrepülés várja a látogatókat, de megjelennek az oldtimerek is az égen. Vasárnap a versenyek mellett a vendégek többek között közelről nézhetik meg az egykori és mai légi csodákat és sárkányrepülő-, illetve Gripen-szimulátorokat is kipróbálhatnak.

Czigler Klára, a Magyar Repüléstörténeti Társaság vezetőségének tagja a rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte: az egyik cél, hogy ráirányítsák a figyelmet a sportrepülésre. “A repülősportok nem szerepelnek a sporttörvényben, így állami támogatást sem kapnak, ugyanakkor kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhetnek” – mondta, hozzátéve, hogy szeretnék megőrizni a repülőteret és vele a műemlék fogadóépületet is.

A korának egyik legkorszerűbb repülőtereként számon tartott budaörsi létesítmény többek között olyan modern eszközt alkalmazott, amely lehetővé tette a repülőtér megközelítését vakrepüléssel. A pénteken nyíló tárlat ennek az egykor európai színvonalú repülőtérnek a 75 évét bemutatja be fotókon keresztül, köztük olyan kuriózumokat is felvonultatva, mint a különleges, fára festett térképek fényképei.

A reptér több műemléknek is otthont ad – mutatott rá a kiállítás szervezője -, így a nagy hangárnak, a pálya alatt elhelyezett Zsolnay-féle alapcsövezésnek, legfőképpen pedig a Birbauer Virgil által tervezett fogadóépületnek, amelynek kupolás csarnoka – rossz állapota ellenére – még ma is idézi valamikori eleganciáját.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.