Külügyminisztérium: Magyarország kiáll Grúzia területi integritása mellett

Magyarország határozottan kiáll Grúzia területi integritása és szuverenitása mellett – közölte a Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

 

A tárca közleménye hangsúlyozza, hogy Magyarország nem ismeri el a Grúziából kivált szakadár területek önállóságát, államiságát.

Dél-Oszétia 1992-ben, Abházia 1994-ben nyilvánította ki függetlenségét. Grúzia 2008 augusztusában fegyverrel próbálta visszaszerezni a tőle elszakadt Dél-Oszétiát, Oroszország katonai erővel a terület védelmére kelt, majd nem sokkal a Grúzia ellen megnyert háború után elismerte Dél-Oszétia és a másik grúziai szakadár köztársaság, Abházia függetlenségét. Oroszország példáját azonban csak Nicaragua, Nauru, Vanuatu, Tuvalu és Venezuela követte.

A Külügyminisztérium azt javasolja a Magyarországon működő oktatási, tudományos, kulturális, önkormányzati és sportszervezeteknek, hogy nemzetközi kapcsolataikkal összefüggően legyenek tekintettel a hivatalos magyar álláspontra, és kerüljék a fent említett területek önállóságának, államiságának elismerésére utaló megnyilvánulásokat – olvasható a tárca közleményében.

Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a Külügyminisztérium azért tartotta szükségesnek álláspontjának rögzítését, mert az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy egyes önkormányzatok, szervezetek a szakadár területekről delegációkat hívtak meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.