MSZP: gazdasági mélyrepülésben van az ország

Az elmúlt negyedévben nyilvánvalóvá vált, hogy gazdasági mélyrepülésben van az ország – mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője, a gazdasági és informatikai bizottság tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Hangsúlyozta: a pénzromlás üteme jóval meghaladja az Európai Unió átlagát és az elmúlt 10 évben egyszer sem volt ilyen alacsony a beruházási ráta Magyarországon.

Elmondta, az előző negyedév azért katasztrofális, mert 5,9 százalékkal csökkentek a beruházások az elmúlt év hasonló időszakához képest, és 2,2 százalékkal az első negyedévhez képest. Tukacs István szerint ez világosan mutatja, hogy a vállalkozások nem bíznak abban, hogy a kormány megfelelő gazdasági környezetet tud kialakítani és nem számítanak arra sem, hogy a következő időszakban érdemes lenne beruházni.

Álláspontja szerint nem csupán a hosszú távra szóló beruházások csökkennek, köztük az ingatlanfejlesztéseké, hanem a vállalkozások már gépekbe és berendezésekbe is kevésbé ruháznak be.

Mint fogalmazott: nemcsak az adóztatási feltételek változatlansága, hanem azok a “zsarolásértékű” kormányzati intézkedések is hozzájárultak a vállalkozások helyzetének romlásához, mint például a kötelezően kikényszerített bérkompenzáció.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy az 5,6 százalékos infláció jóval meghaladja a kormány által várt 4,2 százalékot, emiatt álláspontja szerint a fogyasztásban is elmaradások lesznek.

Tukacs István az okok közé sorolta a kormány által felrajzolt lehetetlen és követhetetlen gazdaságpolitikai pályát. Miközben a kormány a gazdaság élénkítéséről beszél, addig az adórendszerrel éppen gátolja a növekedést. A vállalkozások pénzügyi és adminisztrációs terhei nem csökkentek, és a kormányzat azt sem teszi lehetővé, hogy megfelelő kamattal jussanak hozzá a folyó működésüket és beruházásaikat szolgáló hitelekhez.

Tukacs István bírálta a kormányt, amiért halogatja a stabil költségvetési működést biztosító IMF megállapodást, miközben uniós pénzügyi források ragadnak bent a költségvetési ciklus végén.

Az ellenzéki politikus kitért az azeri baltás gyilkos kiadatási ügyére is. Mint elmondta: a kormány az azeri katonatiszt kiadásával valószínűleg egy, a “titkos háttértárgyalásokon megfogalmazott” kívánalomnak tett eleget. Amikor erre Örményország idegesen reagál, akkor egyértelmű a kormány felelőssége, hogy mit tett egy kétes értékű gazdasági tranzakció érdekében – mondta.

Szorgalmazta, hogy az illetékes bizottságok tűzzék napirendre a kérdéseket, mert “Magyarország szavahihetősége forog kockán”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.