NIH: a kormány kiemelten támogatja az innovációt

A kormány kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést és az innovációt, az ígéretes kezdeményezések támogatására csaknem 100 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre – jelentette ki Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke kedden Szegeden.

 

A NIH közelmúltban indított országos körútjának első tapasztalatai azt mutatják, a hazai kis- és közepes vállalkozások kiváló projekteket készítenek elő, gyakran világújdonságnak tekinthető fejlesztéseken dolgoznak, ugyanakkor vergődnek a magyar “rögvalóság” problémáiban – utalt a finanszírozási nehézségekre a szakember a rendezvénysorozat szegedi programjának szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Jelenleg csaknem 100 milliárd forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre kutatás-fejlesztési és innovációs célokra. Az anyagi támogatás mellett a NIH szolgáltatásokkal is segíti az innovatív vállalkozásokat: kiadványt állít össze, amely lehetőséget teremt a külföldi befektetők, gyártó- vagy kooperációs partnerek megtalálására, és működik az intézmény 1.500 vállalkozást tartalmazó adatbázisa is – tudatta Mészáros György.

Az elnök kiemelte, hogy megalakult az uniós források gyorsított felhasználását segítő Fejlesztéspolitikai Kormánybizottság, amely kész a kellően kidolgozott, jó projektek támogatására is. Jelezte azt is, hogy a közeljövőben tárgyalódelegáció utazik Kínába, amelynek  célja partnerek keresése az ígéretes projektek megvalósításához.

Mészáros György kifejtette: a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja és a Szegedi Tudományegyetem kutatóbázisának köszönhetően a Dél-Alföldön hagyományosan rendkívül ígéretes kezdeményezések születnek a biotechnológia és az egészségtudomány területén. Ugyanakkor az Új Széchenyi Tervben megjelölt kiemelt területek szinte mindegyikén – a lézertechnológia, a gépjárműipar, az infokommunikáció – találkozni nagy szellemi hozzáadott értékű fejlesztéssel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.