Az “új politikai rendszer” értelmezésére kéri az MSZP a kormányfőt

Az MSZP-s Lendvai Ildikó arra kéri Orbán Viktort, tisztázza, mire gondolt, amikor azt mondta: reméli, hogy nem kell kigondolni és a gazdasági túlélés érdekében bevezetni a demokrácia helyett más típusú politikai rendszereket.

 

Lendvai Ildikó szerdán sajtótájékoztatón ismertette azt az írásbeli kérdést, amelyet a kormányfőhöz címzett.
A szocialista politikus Ebben arra kéri a miniszterelnököt, tisztázza, milyen új politikai rendszerre gondolt, az milyen intézményeket és jogokat változtatna meg, milyen gazdasági körülmények esetén érzi szükségesnek a bevezetését, illetve ki és hogyan döntene arról, hogy ezek a körülmények előálltak-e.

Az MSZP-s képviselő felidézte, hogy Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének múlt csütörtöki kibővített elnökségi ülésén úgy fogalmazott: “föl kell építeni új gazdasági rendszereket Közép-Európában, és reméljük, a Jóisten megsegít bennünket, hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolnunk más típusú politikai rendszereket, amelyeket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kell vezetni”.

Lendvai Ildikó szerint e szavak magyarázatra szorulnak, miként az is, összefüggésben van-e mindez azzal, hogy a miniszterelnök “félázsiai származéknak” nevezte a magyarokat, és arról beszélt, ha eljön az ideje, azt fogja javasolni nekik, hogy amennyiben összefogást akarnak, “hozzanak létre egy erős központi akaratot”.

A szocialista képviselő hangsúlyozta, nem stílusgyakorlatról van szó, önmagában aggályos, ha a kormányfő a demokrácia lecseréléséről fantáziál, még akkor is, ha hozzáfűzi, hogy reményei szerint erre nem lesz szükség.

Emlékeztetett arra, hogy a kormányfőnek 15 napja van a válaszadásra, ám valamelyik miniszterét is megbízhatja ezzel. Lendvai Ildikó azonban bízik abban, hogy mivel saját gondolatainak értelmezéséről van szó, Orbán Viktor felel majd neki.

Az MSZP korábbi elnöke szerint kérdését az is indokolja, hogy az új alaptörvény különös jogrend esetén egyes emberi jogok felfüggesztését, illetve szűkítését alapozza meg – mások mellett korlátozhatóvá téve a bíróságok függetlenségét, a jogorvoslatot, a tulajdonhoz való jogot, a szociális ellátások és a nyugdíjak kifizetését. Ráadásul mindez nemcsak hadiállapot, hanem veszélyhelyzet – természeti csapás vagy ipari szerencsétlenség – esetén is megvalósulhat – mutatott rá Lendvai Ildikó.

Beszélt arról is, hogy az Orbán-kormány eddigi két éve alatt több emberi jogot korlátozott, így a büntethetőség korhatárának leszállításával szűkítette a gyermekjogokat, a családtörvénnyel az élettársak jogait, az egyházi törvénnyel a vallásszabadságot, valamint csorbultak a beteg-, a munkavállalói és a nemzetiségi jogok is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.