Kiábrándító második negyedéve volt Kelet-Európának

Növekedési szempontból valószínűleg kiábrándító második negyedéven vannak túl a közép- és kelet-európai gazdaságok – vélekedtek új helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, egyöntetűen idei egész éves recessziót jósolva a magyar gazdaságban.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics befektetőknek összeállított negyedéves térségi áttekintése szerint az euróövezet mélyülő problémáit az eddigi adatok alapján az elmúlt negyedévben is megszenvedték Európa felzárkózó gazdaságai, amelyek teljesítménye valószínűleg tovább gyengült a júniussal zárult három hónapban.

A ház előrejelzése szerint “az erősen nyitott” cseh és magyar gazdaság “tovább süllyedt a recesszióba” a gyengülő külső kereslet és a hazai költségvetési szigor együttes hatására.

A Capital Economics londoni közgazdászai a magyar gazdasággal kapcsolatban kiemelték, hogy az IMF/EU-egyeztetések megkezdődésével enyhült a befektetői kockázatkerülés a magyar eszközök iránt, ami abban is megmutatkozott, hogy a magyar kötvénypiac a növekvő euróövezeti piaci stressz jelei ellenére is erősödött az utóbbi időben.

A ház elemzői szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a magyar reálgazdaság a második negyedévben a legrosszabbul teljesítők között volt a térségben. A cég számításai szerint a magyar ipari termelés értéke áprilisban és májusban, éves összevetésben átlagosan 1,8 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,1 százalékos éves visszaesés után, és májusban ehhez járult a kiskereskedelmi értékesítés újabb csökkenése.

A Capital Economics londoni elemzői mindezek alapján közölték: az általuk figyelembe vett, a magyar gazdasági ciklussal együtt haladó jelzőszámok alapján a ház a második negyedévre 0,8 százalék körüli éves összevetésű visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban.

Ugyanennek a jelzőszám-együttesnek a figyelembe vételével a cég a cseh gazdaságban is recessziót, éves összehasonlításban 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol az elmúlt negyedévre.

Egy másik nagy pénzügyi csoport, a Goldman Sachs (GS) londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai féléves felzárkózó térségi előrejelzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy az idei év eddigi szakaszában a közép-európai hármak (CE-3) – Magyarország, Csehország és Lengyelország – a 2009 második negyedében mért legutóbbi mélypont óta a leggyengébb teljesítményüket nyújtották. A GS szakértőinek saját számításai szerint ez az országcsoport az idei első negyedévben, éves összevetésben átlagosan 0,4 százalékos GDP-növekedést produkált.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a CE-3 gyengeségének elsődleges tényezője a magyar és a cseh gazdaság volt; Lengyelország viszonylag jól teljesített az erőteljesebb hazai kereslet miatt.

A GS szakértői a világgazdaság egészére az idén 3,3 százalékos, 2013-ban 3,9 százalékig gyorsuló növekedést valószínűsítenek, a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térségben azonban ettől elmaradó, átlagosan 3,0 százalékos, illetve 3,7 százalékos GDP-pluszt várnak az idei és a jövő évre.

E csoporton belül a ház előrejelzése szerint az idén Csehország és Magyarország lesz egész éves recesszióban. A Goldman Sachs prognózisa azt valószínűsíti, hogy a cseh gazdaság teljesítménye 2012 egészében 0,2 százalékkal, a magyar hazai össztermék értéke 1,0 százalékkal csökken.

A GS londoni elemzői 2013-ra Csehországban 1,7 százalékos, Magyarországon 1,2 százalékos GDP-növekedéssel számolnak.

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a múlt héten tette közzé Londonban működési területére kidolgozott új előrejelzését, 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez rontott prognózis, ugyanis előző, májusi átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: az új EBRD-jelentés szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett.

Az EBRD szerint a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az idén az egész átalakuló régióban.

A Cityben ugyanakkor vannak valamivel derűlátóbb előrejelzések is a magyar gazdaság várható teljesítményére.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport legújabb prognózisa szerint a magyar hazai össztermék 2012-ben 1,2 százalékkal csökken, jövőre azonban már valószínűleg 1 százalékkal növekszik.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.