Egerbe került a város 16. századi képét mutató metszet

Megérkezett Egerbe Georg Houfnagel rézmetszete, amely a város 16. század végi állapotát tükrözi; a művet a várostrom 460. évfordulóján szállították a hevesi megyeszékhelyre.

 

A különleges alkotásra, az 1617-es kiadású rézmetszetre egy esztergomi galéria portfóliójában találtak rá. Mindössze húsz példány készült belőle, és ebből egy most a város tulajdonába került – tájékoztatta Zentai László, a városháza sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Eger a török elleni 1552. évi sikeres várvédelem 460. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból rendezik péntektől vasárnapig a Végvári vigasságok elnevezésű történelmi fesztivált, amelynek keretében újrajátsszák az egri vár ostromát.

A várjátékok előtt castingon választották ki a Dobó Istvánt, Jumurdzsákot, Bornemissza Gergelyt, Vicát és Sárközit alakító szereplőket. A Houfnagel-metszetet már a nagyközönség is láthatja, azt ugyanis “Dobó István” helyezte el a csütörtökön a városháza épületében megnyitott Eger 1552 márkaboltban. Mint Zentai László elmondta, a képet “haza is vihetik”, az ugyanis egri emléktárgyakon is megjelenik.

Georg Houfnagel holland festő színezett rézmetszetei több magyar város külső képét mutatják be a 16. század végétől. Az Egert ábrázoló Agria vulgo Erla című metszet mozgalmas jelenetét a korszak magyarországi harcai ihlették. A török megszállás idején, 1610-1617 között épített fedett fürdőt, a várfalakkal, őrhellyel megerősített várat lovas és gyalogos katonákat ábrázoló metszet Egert Magyarország legerősebb bástyájaként mutatja be.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.