Hatvan éve nem volt ilyen hatalmas eső Pekingben, halottak

Legkevesebb tíz halottat követelt az özönvízszerű eső Pekingben. Az elmúlt hat évtized legsúlyosabb esőzése miatt a peremkerületekből több mint 30 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre – jelentette a Hszinhua hírügynökség vasárnap.

 

Sokakat a szél által megbontott és lesodort háztetők törmelékei öltek meg, míg másokkal villámcsapás, illetve a leszakadt vezetékek okozta áramütés végzett.

A hatóságok helyi idő szerint hajnali négy óráig hat negyed lakóit menekítették ki. Az utakon hétezer rendőr teljesített szolgálatot, és 12 ezer ember vett részt körülbelül egymillió köbméter esővíz elvezetésében.

A több mint 20 órán át szakadó eső komoly közlekedési fennakadásokat okozott, az utak mentén továbbhaladásra képtelen autók álltak, helyenként pedig az egy métert is megközelítette a hömpölygő vízfolyam magassága. Hat negyedben a távközlési és az internetes szolgáltatás is megszakadt. A pekingi repülőtéren több mint 500 légi járatot töröltek, illetve késve indítottak, mintegy 80 ezer utazó kényszerült várakozásra.

A Peking-Kanton (Guangzhou) vasútvonalon felfüggesztették a vonatok közlekedését, mert egyes szakaszokat elárasztott a víz.

Vasárnap reggel hat óráig a kínai fővárost átlagosan 170 milliméter csapadék érte, de délelőtt már erősen sütött a nap és 33 Celsius-fok volt. Az eddigi legnagyobb eső 1951-ben érte a kínai fővárost.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.