Az kanadai átlagpolgár már gazdagabb amerikainál

Az átlagos kanadai háztartás nettó értéke a most először haladta meg az amerikaiét, méghozzá több mint 40 ezer dollárral – közölte kedden az Environics Analytics adataira hivatkozva a The Globe and Mail kanadai napilap.

 

Amíg egy statisztikailag közepes kanadai háztartás nettó vagyona 2011-ben 363.202 amerikai dollárra rúgott, addig egy amerikaié “csak” 319.970-re. (Az értéket a háztartások összeadott ingó és ingatlan értéke adja, amelyből kivonták az adósságot.) A kalkuláció számba vette az amerikai gazdaság viszonylagos gyengeségét és azt, hogy a megerősödött kanadai dollár jelenleg majdnem annyit ér, mint az amerikai, de figyelmen kívül hagyta a közszféra felhalmozott, GDP-arányos adósságát, amelyben az Egyesült Államok megelőzi északi szomszédját. A legfrissebb adatok szerint amíg az amerikai munkanélküliségi ráta 8,2 százalékon stagnál, addig a kanadai 7,2 százalékra esett vissza.

A két ország helycseréje az elmúlt öt év során amiatt következett be, hogy a 2008-as gazdasági válság jobban megrázta az Egyesült Államokat, mint Kanadát, és miközben az amerikai ingatlanárak a mélybe zuhantak, addig Kanadában megerősödött a piac.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.