Hurrá, itt a grillszezon! (1. rész)

Most már igazán jó az idő, a kertben minden csupa zöld, szívesen tartózkodunk a szabadban, alig várjuk, hogy ismét elővehessük a grillsütőt. Lehet szervezni nagy családi és baráti sütögetéseket, lehet tervezgetni, piacra menni, gusztálni a húsokat, tapogatni-szagolgatni a zöldségeket, végiggondolni, hogy ki mit szeret, a ház urára bízni a tűzrakást, rendbe tenni a kertet, pácokat keverni, és imádkozni, hogy ne essen az eső…

Hogy a húsok vajpuhák legyenek, érdemes őket két nappal a grillezés előtt bepácolni, így a fűszerek íze szinte robban majd a nyelveden. Ime néhány a jól bevállt grill-receptjeim közül.

 

Borsos–fokhagymás sertéstarja

A sertéstarjához szerintem leginkább a fokhagyma–mustár–bors ízkombinációja illik. Ha ezeket a fűszereket néhány kanálnyi olívaolajban elkeverjük és a húsra kenjük, akkor az ízek átjárják, puhává és zamatossá teszik az ételt.
Zöldfűszeres-sörös csirkemell

A csirkemellet ezúttal bazsalikommal, petrezselyemmel és snidlinggel képzeltem el. A pác a következő: egy-egy maroknyi friss bazsalikomlevelet, petrezselyemzöldet és snidlinget összekeverünk mokkáskanálnyi borssal, csipetnyi sóval, 2 evőkanálnyi olívaolajjal, 2 dl sörrel, majd a csirkemelleket ebben a pácban hagyjuk állni a hűtőben. Természetesen a csirkehús ízesítéséhez más fűszereket is használhatunk, kiválóan passzol hozzá a hagyma, a citromfű, a lestyán, és a sáfrány is.
Rostélyos

A páchoz felszeletelek 1 sárgarépát, 1 kis zellergumót, 1 fej hagymát, adok hozzá 1 evőkanálnyi apróra tört borókabogyót, őrölt borsot, mokkáskanálnyi sót, mokkáskanálnyi barnacukrot, teáskanálnyi őrölt sárga mustármagot, végül hozzáöntök 4 dl vörösbort, és a hússzeleteket ebben a pácban hagyom érlelődni a hűtőben. Sütés előtt a hússzeletekről a nedvességet papírtörlővel finoman felitatjuk, a megmaradt páclevet egy serpenyőben kb. negyedóra hosszát forraljuk, amíg picit besűrűsödik. Így a pácból kiváló mártás készül a hús mellé. Hogy az egész tökéletes legyen, sütéskor bevetem a trükköt: a parázsra előzőleg sörbe áztatott és borókabogyóval összekevert, majd lecsöpögtetett faforgácsot szórok, és hagyom, hogy a hús az így képződött füst ízét sülés közben  magába szívja. Oldalanként kb. 8 perc alatt a hús omlós rózsaszín lesz belül, füstös és ropogós kívül.

A fenti receptekkel biztosak lehetünk a kerti parti sikerében, de természetesen érdemes kísérletezni  új fűszerekkel, más elkészítési módokkal is.

Jó étvágyat!
Puczné dr. Mák Éva

Hamarosan folytatjuk a 2. résszel, újabb grill-receptekkel!

Évától lehet kérdezni itt a cikk végén való hozzászólással!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.