Nemzeti tulajdonba kerülnek a vízi közművek

A jövőben vízi közmű kizárólag állami és települési önkormányzati tulajdonba tartozhat; ezt is tartalmazza a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos törvények módosítása, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés 249 igen, 49 nem és 33 tartózkodó szavazattal.

 

Négy fideszes képviselő önálló indítványának célja a jelenleg gazdaságtalanul üzemeltetett önkormányzati víziközmű-cégek integrálása, hogy azok elfogadható költséggel működjenek, és ne lehessen külföldi cégeknek átadni őket. Az előterjesztők szándéka szerint a változtatással negyven-nyolcvan szolgáltató végezheti azt a munkát, amelyet jelenlegi körülbelül négyszáz lát el.

Emellett a több törvényt is módosító javaslat egységesíti a vízi közművekre vonatkozó szabályokat, mivel a szolgáltatók jelenleg különböző módon, kötelezettségekkel és feltételekkel működnek.

Fontos változás, hogy a jövőben nem az önkormányzatok határozzák meg a szolgáltatási árakat, hanem ez állami hatáskörbe kerül, ugyanúgy mint a vízközmű-szolgáltatás infrastruktúrájának fenntartása. Ennek célja, hogy a rezsiköltségekben fontos szerepet játszó díjakban csak olyan költségek szerepeljenek, amelyeket valóban a felhasználóknak kell megfizetniük.

A törvény rendelkezései a kihirdetést követő napon, illetve július 15-én lépnek hatályba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.