Befejezték az áldozatok utáni kutatást, Oroszország gyászol

Befejezték az alapvető mentési munkálatokat és az áldozatok utáni kutatást a dél-oroszországi árvíz sújtotta területen – közölte hétfőn az orosz rendkívüli helyzetek minisztere.

 

Vlagyimir Pucskov elmondta: a mentőegységek a vízzel elöntött terület egészét átvizsgálták, átkutatták a településeket, szociális intézményeket, utakat és folyómedreket.

Gennagyij Onyiscsenko országos tisztifőorvos bejelentette, hogy Gelendzsik fekete-tengeri üdülővárosban hamarosan feloldják a fürdési tilalmat, a vízvezeték-rendszer újra működik, és van áramszolgáltatás. Mint mondta: nem lát okot arra, hogy az oda készülő üdülők lemondják útjukat.

A hatóság képviselője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az árvíz által nagyobb csapást elszenvedett Krimszk városában rosszabb a helyzet, ott önkéntesekre van szükség a házak megtisztításához és fertőtlenítéséhez.

A legtöbbet szenvedett településeken a természeti katasztrófa következményeinek felszámolásán több mint tízezren dolgoznak.

Előzetes adatok szerint a négy milliárd rubelt (11 milliárd forintot) is meghaladja a dél-oroszországi árvízkár – közölték hétfőn a Krasznodar területi közigazgatási hivatalban.

Alekszandr Tkacsov, Krasznodar terület kormányzója azonnali hatállyal felmentette hivatalából a krimszki járás vezetőjét, aki szerinte nem tudott megbirkózni a válsághelyzetben adódott feladatokkal.

A rendőrség közben a fegyverek leadására szólította fel a lakosságot. Tkacsov ezt azzal magyarázta, hogy az árvíz sújtotta területen a kényszerből elhagyott ingatlanok őrzése nem biztonságos.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kuban vidéki árvíz következményeinek felszámolásáról szóló hétfő reggeli tanácskozáson a fosztogatások elleni kemény fellépésre szólította fel a rendvédelmi szerveket.

Szombatra virradóra özönvízszerű esőzések következtében hatalmas ár zúdult a dél-oroszországi Krasznodar területen, a Fekete-tenger partján lévő hat településre. Az árvíznek eddig 171 halálos áldozatát találták meg. A hegyekből lezúduló víztömegre – mint a rendkívüli helyzetek minisztere elismerte – nem figyelmeztették időben a lakosságot.

Több mint kétezer ház sérült meg, 29 ezer ember vagyona, ingatlanja veszett oda az árvízben. 400 házat már nem lehet helyreállítani.

Oroszországban gyásznapot hirdettek az árvízben elhunytak és az orosz zarándokokat szállító busz múlt szombati, ukrajnai balesetének áldozatai emlékére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.