Letörték az Országalma keresztjét Székesfehérváron

Letörték az Országalma keresztjét Székesfehérváron, a város jelképének számító műemlék megrongálását kora délután jelezte a városgondnokság – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel. Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbenésének adott hangot, és elítéli a rongálást.

 

Németh-Kész Mónika, a főkapitányság szóvivője elmondta: a kár feltehetően több százezer forint. A rendőrök vizsgálják a térfigyelő kamerák felvételeit, és szemtanúk jelentkezését várják.

A rongálás minősített esete miatt az elkövetők akár három év szabadságvesztéssel is sújthatók – tette hozzá.

Emlékeztetett: majdnem egy évvel ezelőtt, 2011 júliusában szintén letörték a keresztet. Akkor két fiatalember szórakozásból hazafelé tartva, ittas állapotban mászott fel az Országalmára és rongálták meg a keresztet. Az elkövetőket néhány órán belül elfogták. Tettükért társtettesként, kulturális javak sérelmére elkövetett rongálás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

A polgármester szerint az ismeretlen tettesek „nemcsak egy köztéri alkotást, hanem Székesfehérvár történelmi múltját sem tartották tiszteletben”.

“Elítélem az elkövetőket és sajnálom, hogy éppen a 2013-as emlékévre készülve történt meg ez a rongálás” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, az egy évvel ezelőtti esethez hasonlóan most is minden segítséget megadnak a rendőrségnek a tettesek kézre kerítésében. Hozzátette, a jövő héten a kereszt visszakerül eredeti helyére.

Az Országalmát – Ohmann Béla alkotását – 1943-ban avatták fel. A vörös márványból készült gömb körbefutó felirata egy 1237-ben kelt oklevélből való, amely szerint Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.